Den känns onödig, men det är den inte: vad ska man använda den lilla fickan på jeansen till?

av Titti Carlberg

14 Februari 2022

Den känns onödig, men det är den inte: vad ska man använda den lilla fickan på jeansen till?
Advertisement

Jeans är ett sekulärt plagg och, i dagens mode, absolut nödvändigt: alla har mer än ett par hängandes i garderoben och är det perfekta plagget i de mest olikartade tillfällena, från informella till kvällsutflykter. Med tiden har de upplevt modets olika utvecklingar omväxlande vida eller snäva modeller, till hög midja eller "tajta".

En sak som dock aldrig har förändrats och som väcker nyfikenhet på dess funktion är den lilla fickan på framsidan och oftast bara på ena sidan.

Många undrar: varför skapades den och framförallt vad är den till för?

via Today

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Förutom bak- och framfickor finns det faktiskt på dessa byxor och en liten ficka inne i en av framfickorna. Dess kapacitet är så liten att den nästan oanvändbar att använda. Någon använder den som biljetthållare, tändare eller mynt, men utan alltför stor övertygelse.

Vad är dess syfte då?

Svaret kommer långt bortifrån: den första modellen av denimjeans lanserades av det berömda varumärket Levi Strauss år 1897 och hade bara fyra fickor: en bak, två fram och i en av dessa en liten. Den senare var designad för att säkerställa att cowboys kunde förvara den tidens klockor med en "lök"-form som var utrustade med en kedja, en så kallad fickklocka. På så sätt skulle föremålen vara säkra utan risk att de tappade den under färd. Fickklockorna ansågs vara lyxvaror, vilket indikerade dess ägares sociala position

Under årens gång har fickan förlorat sin ursprungliga funktion men har förblivit en integrerad del av moderna jeans av en enkel estetisk anledning, en nu daterad accessoar, med en helt egen charm, även tack vare den slitna looken som den får efter efter flera tvättar. 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Nyfikenheten kring dessa fickor slutar inte där: färgen på tråden som Levi Strauss använde för de allra första modellerna var orange, en egenskap som utmärker sig än idag. Anledningen verkar vara kopplad till att Jacob Davis, den amerikanske skräddaren, som uppfann dessa moderna jeans, ville matcha färgen på tråden till byxans kopparknapp, men det finns inga säkra bevis för detta.

Dessutom har de typiska jeansmodellerna den så kallade trensen, en serie sicksacksömmar gjorda med en speciell symaskin som gör de lättare delarna på jeansen mer motståndskraftiga, som till exempel den lilla fickan.

Om du har ett par Levi's i din garderob är det dags att uppmärksamma dessa detaljer. Visste du redan vad den lilla fickan användes till? Brukar du använda den?

Advertisement