Hennes dotter föddes för tidigt men bara 12 dagar efter förlossningen tvingas hon återgå till arbetet

av Titti Carlberg

05 Februari 2022

Hennes dotter föddes för tidigt men bara 12 dagar efter förlossningen tvingas hon återgå till arbetet
Advertisement

Varje land har sin egen policy gällande betald föräldraledighet: föräldern, särskilt mamman, måste avstå från arbete under sista perioden före förlossningen och efter födseln av barnet. Men antalet dagar, veckor eller månader som den nyblivna föräldern kan stanna hemma för att ta hand om spädbarnet varierar från land till land. Situationen i USA är mycket prekär: endast 21% av de amerikanska arbetarna får betald föräldraledighet, och endast om företaget beviljar det. 

Vad innebär det? Att föräldern tvingas återgå till arbetet? Inte nödvändigtvis, men om föräldern vill stanna hemma med barnet måste hon eller han avstå från sin lön. Enligt lag är det faktiskt varje anställds rätt att ha föräldraledigt i 3 månader, utan betalning.

via edensmomma10_12/TikTok

Advertisement
edensmomma10_12/TikTok

edensmomma10_12/TikTok

Kvinnorna måste alltså, ofta, ta itu med ett val som är långt ifrån enkelt: att avstå från lön eller avstå från att vara hemma med det nyfödda barnet första tiden i dess liv. En ung mamma berättade om sin erfarenhet i ett utbrott på TikTok. Rebecca Shumard är 26 år och hennes dotter föddes för tidigt. Barn som föds för tidigt måste tillbringa dagar, och i vissa fall till och med veckor, på sjukhuset för medicinska kontroller för att se till att det för tidigt födda barnet växer på rätt sätt. För mamman är det viktigt att vara närvarande under en sådan känslig tid. Men Rebecca blev tvungen att återgå till arbetet 12 dagar efter förlossningen.

Advertisement
edensmomma10_12/TikTok

edensmomma10_12/TikTok

Rebeccas dotter, lilla Eden, blev kvar på intensivvårdsavdelningen för spädbarn, men den nyblivna mamman blev tvungen att lämna henne efter 12 dagar. I videon som kvinnan har publicerat kan vi se hennes sorg, frustration och känslan av att inte kunna göra något i ett "Land som inte tänker på barnen" utan bara prioriterar att man ska arbeta. 

Vi kan bara föreställa oss hennes smärta, dels hann hon inte återhämta sig helt från förlossningen och dels kan hon inte vara nära sitt barn på heltid under den här svåra perioden på intensivvårdsavdelningen. Rebecca visar oss de svårigheter som många mammor måste möta och hoppas att de en dag kan vara tillsammans med sina små barn utan att behöva avstå från lönen.

Advertisement