"Jag slutar": ett snabbköpsbiträde säger upp sig framför alla med hjälp av mikrofonen

av Titti Carlberg

01 Februari 2022

"Jag slutar": ett snabbköpsbiträde säger upp sig framför alla med hjälp av mikrofonen
Advertisement

Alla människor strävar efter att få sitt drömjobb, eller åtminstone ett givande jobb både ur professionell, mänsklig och ekonomisk synvinkel. Men vissa arbetssammanhang är dock långt ifrån tillfredsställande: många människor tvingas nöja sig med en minimilön och ett giftigt arbetssammanhang för att försörja sig själva och sina familjer. För vissa arbetare kommer dock det flagranta episka, som får alla att delta i hans obehag och katastrofala företagspolicy.

via Bet McGrath/Facebook

Advertisement
Bet McGrath/Facebook

Bet McGrath/Facebook

En kvinna vid namn Beth McGrath har arbetat länge, det vill säga i cirka 5 år, på en Walmart-stormarknad i Louisiana: under dessa år har Beth lärt känna alla styrkor och svagheter hos företaget. Kvinnan, missnöjd med arbetsmiljön sade upp sig på ett alldeles unikt sätt. Beth filmade sig själv under tillkännagivandet av hennes uppsägning och lade upp videon på sin Facebook-profil: du kan se den här, men vi varnar dig för att Beth använder ett starkt och explicit språk. Vi får se när hon tar mikrofonen i handen, sätter på högtalaren och inför alla - det vill säga inför kunder, kollegor och överordnade - skrek ut:

"Lyssna nu noga alla ni Wolmart-kunder och kollegor, jag heter Beth och jag arbetar på elektronikavdelningen. Jag har arbetat på Wolmart i snart fem år och jag kan säga att alla som jobbar här är överarbetade och trötta. Vi blir varje dag behandlade på ett dåligt sätt av både kunder och ledningen. När vi klagar över något problem får vi bara höra att vi är utbytbara. Ni borde skämmas över ert sätt att behandla oss medarbetare. Jag hoppas att ni inte tilltalar era familjemedlemmar på samma sätt som ni tilltalar oss. Nu säger jag adjö till den här arbetsplatsen, jag säger upp mig!"

Advertisement
Bet McGrath/Facebook

Bet McGrath/Facebook

Videon blev snabbt populär och samlade mycket stöd: vänner, släktingar och främlingar firade hennes gest och avundades hennes mod. Människor är, ofta av rädsla, tysta och undviker att uttrycka klagomål och kommunicera arbetsproblemen till sina överordnade, av rädsla för konsekvenserna och negativa återverkningar på deras arbete.

PexelsFlickr

PexelsFlickr

Men Beth lät sig inte avskräckas: hon fann modet att säga upp sig och hon gjorde det med högt huvud, hon lyckades på så sätt fånga sina överordnades uppmärksamhet. Vissa webbanvändare anklagade henne dock för att ha gjort en överdriven sak, men Beth gjorde det klart att: "Jag spelade inte in videon för att synas, utan jag spelade in den för mina kollegors skull, jag vill att de ska veta att jag ställer upp för dem. Jag vill vara deras röst. Jag ville vara min röst!". 

Advertisement