Transplanterar ett grishjärta till en svårt sjuk man: det är första gången i historien

av Titti Carlberg

23 Januari 2022

Transplanterar ett grishjärta till en svårt sjuk man: det är första gången i historien
Advertisement

Ibland ställs vi inför innovationer inom det medicinska och vetenskapliga området så otroliga att vi nästan tror att de inte är möjliga. Ändå, enligt det vi ska berätta, verkar det som att även det omöjliga då och då, blir verklighet. Det går inte att tänka på ett annat sätt inför den historiska hjärttransplantationen som utfördes av ett medicinskt team från University of Maryland.

För första gången någonsin har det transplanterats ett grishjärta på en människa. Det stämmer: en svårt sjuk man blev omedelbart uppmärksammad av hela världens nyheter för en operation som det skulle vara en underdrift att kalla revolutionerande, och som öppnar upp en hel rad nya förhoppningar och möjligheter för dem som, tyvärr, befinner sig i kritiska hälsotillstånd. Låt oss se på det i detalj.

via University of Maryland School of Medicine

Advertisement

Den amerikanske mannen David Bennet, 57, från Maryland, var i så dålig kondition på grund av hans hjärtsjukdom att den enda räddningen var att utföra en hjärttransplantation. Tyvärr var egenskaperna hos hans patologi inte lämpliga för möjligheten att få ett mänskligt organ. Sålunda, i ett försök som de inblandade läkarna definierade som "det enda möjliga valet, även om det är riskabelt", beslutade forskare att donera ett genetiskt modifierat hjärta från en gris.

Efter att ha fått ett specifikt tillstånd från US Food and Drug Administration, genomförde läkarna en innovativ operation som höll på i sju timmar, vilken i slutändan visade sig vara en framgång. Operationen, unik i sitt slag, var resultatet av år och år av studier och forskning, och har visat världen att, efter lämpliga genetiska modifieringar, kan inte ens ett grishjärta avvisas av människor.

Advertisement
University of Maryland School of Medicine

University of Maryland School of Medicine

Bennet mår bra och ett par dagar efter operationen kunde han andas utan hjälp. Denna historia ses nu av forskarsamhället som en verklig vattendelare av transplantationer. Inte bara för att mannen har fått ett grishjärta, utan också för att ett sådant alternativ ger mycket hopp till alla de patienter som i flera år har väntat på ett organ, som ofta är en bristvara eller inte kompatibla och riskerar sitt liv dagligen.

"Det börjar födas nya möjligheter vilka förhoppningsvis kommer att leda till stora förändringar inom organbrist", säger David Klassen, Chief Medical Officer på United Network for Organ Sharing. Hans ord upprepades av kirurgerna som var involverade i operationen som utfördes på Bennet.

"Det var en revolutionerande operation - sa Dr. Bartley Griffithoch den för oss närmare lösningen på problemet. Tusentals människor, genom att modifierar grishjärtan, behöver inte längre stå i en flera år lång".

Nick Saltmarsh/Flickr - Not the actual photo

Nick Saltmarsh/Flickr - Not the actual photo

Eftersom denna operation aldrig tidigare har utförts är de långsidiga effekterna hos patienten fortfarande osäkra och behöver utredas. Läkarna säger dock att de är mycket optimistiska och med tanke på att mannen mår bra är det ett gott tecken. 

Då återstår det bara för oss att hoppas att det är så.

Advertisement