Möss "svettas" fett från huden, forskare upptäcker av en slump en viktminskningsterapi - Curioctopus.se
x
Möss "svettas" fett från huden, forskare…
Hon går på avslutningsbalen klädd i kostym och fluga: klasskamraternas föräldrar gör narr av henne

Möss "svettas" fett från huden, forskare upptäcker av en slump en viktminskningsterapi

10 Augusti 2021 • Av Titti Carlberg
409
Advertisement

Tänk att kunna förlora kroppsfett utan specialkost och utan att träna: det låter omöjligt, eller hur?. Forskarna blev också förvånade över vad de upptäckte av en ren slump: Forskare vid University of Pennsylvania letade efter ett botemedel för Diabetes typ 2 och snubblade plötsligt över en potentiell genombrottsbehandling. Om man tidigare trodde att för att gå ner i vikt var det nödvändigt att gå in i ett kaloriunderskott, har forskare nu upptäck att det kan finnas en annan metod.

via: sciencemag

Forskare applicerade en behandling på en grupp laboratoriemöss i hopp om att hitta ett sätt att hantera diabetes typ 2, men experimentet tog en oväntad och otrolig vändning: mössen började svettas fett genom huden. Kan ni föreställa er den synen? Forskarna såg en "slemmig substans" komma ur mössens hud. "De glittrade i ljuset", sa forskningens huvudförfattare. Mössen som fick behandlingen var tunnare och lyste, och ingen förstod varför eller vad det var för slags ämne som kom ut.

När forskarna analyserade det upptäckte de att det faktiskt var talg: behandlingen som utformats för att bota diabetes typ 2 hade skapat en annan reaktion: den hade fått mössen att börja svettas fett från huden, gå ner i vikt snabbt och utan "uppoffringar". Behandlingen i fråga är baserad på thymic stromal lymphopoietin (TSLP), ett litet protein som aktiverar immuncellerna som kontrollerar inflammation. Forskarna blandade sedan TSLP med en adenovirusvektor och injiserade den i mössen. Denna behandling fick dem att gå ner i vikt snabbt tack vare utsöndringen av talg. Talg är en fet substans som produceras av hudens körtlar och innehåller mycket lipider. Under studien förlorade mössen hälften av hela fettvävnaden, inklusive visceralt fett - det svåraste att bli av med och även det som är farligast för hälsan.

Kan ni föreställa er konsekvenserna och omfattningen av denna studie? Medan många människor ständigt kämpar för att gå ner i vikt, kan TSLP-terapi vara en lösning. Forskare fortsätter med denna forskning: det är inte känt om metoden kan bli utbredd i framtiden. Det är dock säkert att den bör testas på människan. Forskarnas förhoppning är att översätta den slumpmässiga upptäckten hos mössen till en effektiv terapi för människor. 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack