Att säga vissa ord för ofta i ett parförhållande kan betyda att ni är nära skilsmässa, det säger en studie

av Titti Carlberg

18 Mars 2022

Att säga vissa ord för ofta i ett parförhållande kan betyda att ni är nära skilsmässa, det säger en studie
Advertisement

När våra känslor förändras, förändras också vårt sätt att prata. Detta är resultatet av en vetenskaplig forskning som har observerat denna förändring av par i kris. Förutom kritik, negativa omdömen och klagomål, får ett par som går igenom en allvarlig kris i allt högre grad en typ av separerat språk.

På så sätt tenderar individen att vänja sig vid att vara singel och att inte tänka på paret som ett förhållande som möter livets utmaningar. Så om du och din partner använder dessa termer kanske du ska bli lite mer uppmärksam.

Men låt oss ta reda på mer.

via University of Texas Austin

Vic/Flickr

Vic/Flickr

Denna forskning härrör från en studie publicerad i en amerikansk vetenskaplig tidskrift. I denna studie analyserade ett team av forskare språket i 1.027.541 meddelanden hos 6.803 frivilliga ett år före och ett år efter skilsmässan. Resultaten visade att tre månader innan deras uppbrott och skilsmässa började de prata på ett nytt sätt. I synnerhet blev de mer personliga och informella och var mer benägna att använda olika ord och pronomen som "jag" och "vi". Teamet upptäckte dessutom att både den personen som blev lämnad som den person som lämnade tog till detta språk.

"Det här är tecken på att någon bär på en tung kognitiv tyngd", kommenterade specialisten Sarah Seraj, huvudförfattare till studien och doktorand i psykologi vid University of Texas i Austin. "De funderar på något, de tenderar att fokusera sig på sig själva. Ofta är ordet 'jag' relaterat till depression och sorg. När människor är deprimerade, tenderar de att bara fokusera på sig själva och klarar inte att relatera till andra på ett harmoniskt sätt".

 

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Studien fann också att dessa förändringar var ännu tydligare i användardiskussioner på olika webbplatser, och som nådde sin topp samma dag som skilsmässan gick igenom, och som avtog sakta de närmaste sex månaderna efter den.

Enligt forskarna tyder övergången till ett mer informellt språk på en nedgång i det analytiska tänkandet, medan deras diskussioner också visade ökningar i kognitiv bearbetning - en signal som avlöjar att man går igenom en svår tid.

Pxhere

Pxhere

"Även innan vi är medvetna om att ett uppbrott är på väg att hända, börjar det undermedvetet påverka våra liv", säger Seraj, som tillägger att anonymiteten för många webbanvändare har gjort det mer sannolikt för dem att vara autentiska och personliga online.

"Vi märker inte riktigt hur många gånger vi använder prepositioner, artiklar eller pronomen, men dessa funktionella ord förändras på ett märkbart sätt när vi går igenom en personlig omvälvning. Att veta hur man observerar sitt eget språk kan hjälpa oss att förstå vad vårt känslomässiga och psykologiska tillstånd är med större klarhet".

Advertisement