Varför behöver vi täcka oss även när det är varmt för att kunna sova?

Titti Carlberg

29 Juli 2023

Varför behöver vi täcka oss även när det är varmt för att kunna sova?
Advertisement

När man känner sig trött vill man bara få sova och många klarar det utan problem. Andra, å andra sidan, behöver särskild bekvämlighet och om de inte har ett täcke över sig klarar de helt enkelt inte att somna, inte ens under de varmaste årstiderna. Ett märkligt fenomen som har mer än en förklaring.

via Health Line

Advertisement
slaapwijsheid.nl

slaapwijsheid.nl

I slutet av dagen är ofta det enda du vill nå din säng för att kunna slappna av och glida in i famnen på Morpheus. Men ibland är det inte så enkelt om det inte finns de rätta förutsättningarna: vissa människor behöver ha en liten lampa tänd för att kunna somna, medan andra behöver lyssna på ljudet från tv:n, om än med låg volym.

Kort sagt, alla har sina egna vanor och behov, men i det här specifika fallet vill vi prata om de som bara inte kan avstå från att svepa in sig i ett täcke och känna värmen från det, både på vintern som på sommaren.

 

Advertisement

Varför är det viktigt med ett täcke för vissa människor?

Varför är det viktigt med ett täcke för vissa människor?

Pexels

Det stämmer: om det är omöjligt för dig att kunna somna utan att dra täcket upp till hakan, så vet du vad vi pratar om, men du kanske inte vet orsaken till detta beteende. De som å andra sidan lider särskilt av värmen och hatar att täcka sig även med bara ett lakan när temperaturen stiger, kommer kanske spärra upp ögonen när de läser den här artikeln.

Det finns dock flera giltiga skäl som gör att vissa människor tycker att täcket är oumbärligt och detta har både en vetenskaplig och psykologisk förklaring.
Låt oss se vilka.

De vetenskapliga skälen

De vetenskapliga skälen

Qbx101/Wikimedia commons

Först och främst flödar varmt blod i vår kropp, så att kroppen kan reglera den ideala inre temperaturen. Under den djupa sömnen har vi dock ingen kontroll över yttre stimuli och att leta efter täcket hjälper oss att få den rätta temperaturen medan vi är i ett mycket sårbart tillstånd.

Dessutom när det är kallt ute, lyckas täcket skapa ett perfekt mikroklimat för vår kropp, det isolerar oss från den yttre kylan, garanterar oss rätt domningar och främjar en sömn av högre kvalitet.

De psykologiska skälen

De psykologiska skälen

Pexels

Dessutom lyckas täcket ge oss en känsla av trygghet och skydd från en antik rädsla: mörkrädsla, som i stort sett alla människor har känt under barndomen. Som barn, för att skydda oss från denna rädsla, gömde vi oss under täcket, det gjorde att vi kunde undkomma inbillade faror. Denna vana finns kvar hos många vuxna människor, som genom att lägga sig under täcket känner sig mer skyddade och kan somna lugnare.

Slutligen kan det vara en ren vana kopplad till rutin och inte förknippad med någon barndomsrädsla: vi har helt enkelt använt ett varmt täcke hela livet och det är enda sättet vi kan somna på. Vår kropp och själ, när vi glider ner under täcket, får en tydlig signal: nu är det dags att sova!

Kort sagt, av en eller annan anledning kan många människor inte ge upp värmen från ett täcke, inte ens vid höga temperaturer.
Är du en av dem eller räcker det med att du lägger dig på madrassen för att somna?

Advertisement