En 13.000 km lång järnväg från Kina till USA: det otroliga projektet i Peking

av Titti Carlberg

27 Oktober 2021

En 13.000 km lång järnväg från Kina till USA: det otroliga projektet i Peking
Advertisement

En järnvägslinje med långa undervattenssektioner, i hög hastighet och nästan 13.000 kilometer lång, kapabel att förbinda Kina med USA. Handlar det om science fiction? Nej, inte om man ska döma av de planer som den östliga nationen har på att utöka sitt järnvägsnät, som redan är ett av de mest imponerande på vår planet.

Blotta tanken på ett sånt här verk väcker stor förvåning. Ändå verkar det som om linjen Kina-Ryssland-Amerika är ett projekt som är lika verkligt som otroligt, med orimliga kostnader och infrastrukturer som är minst sagt ambitiösa och futuriska. Det är därför det förtjänas att upptäckas närmare.

via Weforum

Maxpixel - Not the actual photo

Maxpixel - Not the actual photo

En undervattenstunnel fyra gånger större än kanaltunneln som förbinder England med Frankrike och mycket mer teknisk, såväl som många passager genom berg och otillgängliga platser: allt detta och mycket mer, skulle vara del av ett kinesiskt projekt utformat för att utöka järnvägsnätet. Om i själva verket höghastighetstågen i det landet är effektiva och lyckas nå många platser, siktar Peking på att gå mycket längre.

 

Med start i Kina, passera genom Sibirien och östra Ryssland, under Beringsundet i Alaska för att sedan bestiga de kanadensiska bergen för att komma till USA. Med en sådan väg är det inte konstigt att tänka på ett mycket ambitiöst och kanske till och med ouppnåeligt projekt. Flera nyhetsbyråer har dock avslöjat att Kinas planer sedan 2014 har gått i denna riktning.

Advertisement
Sina.com

Sina.com

Enligt en rapport från Beijing Times skulle den majestätiska järnvägslinjen Kina-Ryssland-Amerika verkligen ha engagerat projekt och ingenjörer såväl som alla människor som redan skulle ha ägnat sig åt lämpliga förhandlingar med de berörda staterna för att påbörja arbetet med denna infrastruktur. Om du undrar vad målen är, är det lätt att svara: järnvägsarbetet skulle fungera, inte bara som en vektor för kommersiella utbyten, utan också för turist- och affärsresor.

Libreshot - Not the actual photo

Libreshot - Not the actual photo

I detta avseende säger de kinesiska teknikerna att de är extremt övertygade om att de, med nuvarande teknik, skulle kunna möta ett liknande åtagande, vilket de säger är fullt genomförbart. Trots detta, är det för tillfället inte känt om utveckligen av projektet kommer att fortskrida, även om dess avstängning har antagits i många delar. Den stratosfäriska kostnaden på 200 miljarder dollar, i denna mening, skulle inte ha spelat någon roll till förmån för dess faktiska förverkligande. Lastfartyg och lastplan skulle, enligt kritiska rykten, fortsätta att vara ganska billiga medel.

Som ofta händer i dessa fall kan ingen veta vad den verkliga utvecklingen av detta fantastiska projekt kommer att bli, vi får helt enkelt vänta och se. Vad tycker du om denna otroliga järnvägslinje? Extravagant, överdriven eller användbar?

 

 

Advertisement