Världens första konstgjorda njure presenteras och testas framgångsrikt - Curioctopus.se
x
Världens första konstgjorda njure…
Oavsiktlig surrealism: 20 fascinerande vardagsscener hängandes mellan dröm och verklighet Generation Y: generationen som tvingas dela sin bostad med andra eftersom det är för dyrt att bo ensam

Världens första konstgjorda njure presenteras och testas framgångsrikt

29 Oktober 2021 • Av Titti Carlberg
297
Advertisement

Det är verkligen fantastiskt att se vilka framsteg medicinsk forskning kan göra när teknik, ingenjörskonst och viljan att lösa så många människors dagliga problem går samman för att presentera upptäckter för världen, som kan markera verkliga vändpunkter. Nyheter, precis som den vi ska berätta om här, är ett bevis på det.

Uppgifterna talar för sig själva: hälsoproblem relaterade till patologier och funktionsstörningar i njurarna har en mycket hög förekomst och drabbar cirka 1 av 7 vuxna enbart i USA. Det är därför det är viktigt att ingripa, och den bioartificiella njure som presenteras som en del av projektet som kallas "Kidney Projekt" verkar ge ett konkret och avgörande svar.


Det är den första konstgjorda njuren i världen som skulle kunna befria många patienter från behovet av att genomgå dialys. Utvecklad genom ett partnerskap mella US Department of Health (HHS) och American Society of Nephrology (ASN), vann Kidney Projekt ett pris på 650.000 dollar efter en visning av sin funktionella prototyp.

Specifikt är denna njure bioartificiell och har designats så att den kan stödja alla behov hos patienter som lider av kronisk njursvikt och som i svåra fall måste genomgå dialys eller transplantation. Enligt experter möjliggör denna konstgjorda njure, när den väl når ett definitivt utvecklingsstadium, "en mycket högre livskvalitet, med bättre fysiologiska resultat än dialys".

Advertisement

Det är B. Joseph Guglielmo, ordförande för UCSF School of Pharmacy, som har berättat i detalj uppgifterna om denna innovation. Njuren är även "designad för att hållbart stödja en mänsklig njurcellskultur utan att provocera immunförsvaret".

För tillfället är denna speciella njure en definierad preklinisk prototyp, men forskargruppen jobbar hårt för att den ska kunna bli en fullt fungerande apparat som ska användas vid de beskrivna sjukdomarna. Priset som tilldelades Kidney Projekt, i denna mening, representrar ett lovande tecken och vi får bara vänta med tillförsikt och hoppas att många människor kommer att få dra nytta av de fördelar den lovar.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack