Bekämpa fetma: den här enheten blockerar käken och hindrar dig från att äta, kritiken regnar - Curioctopus.se
x
Bekämpa fetma: den här enheten blockerar…
Hon hittar en blomma som hon luktar på utan att veta om att den är hallucinogen: tjejen berättar om sin upplevelse Denna 9-åriga flicka med autism har högre IQ än Albert Einstein och Stephen Hawking

Bekämpa fetma: den här enheten blockerar käken och hindrar dig från att äta, kritiken regnar

08 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
680
Advertisement

Vill du gå ner i vikt? Ät inte. Alla som får höra den meningen vet hur uppenbart det är samtidigt som det är riskfyllt. Ändå så sammanfattar det så mycket som möjligt, det är just det som är målet med apparaten som vi ska berätta om.

Vad är det för något? En utrustning som du sätter in i munnen som är utformad för att hindra att käken öppnas mer än 2 millimeter, och därmed kan du inte stoppa in mat i munnen. Enkelt (kanske lite för enkelt) och samtidigt mycket störande, det måste vi inse. Ändå så finns det verkligen ett sådant objekt som har utvecklats och presenterats av en internationell forskargrupp, som också har genomfört den relaterade studien. Det tog inte lång tid innan denna uppfinning bokstavligt talat överflödades av kritik och indignation.

Två väldigt små millimeter: detta är öppningen som käken tillåts att öppnas av enheten som presenteras av en forskargrupp från University of Otago, Nya Zeeland, i samarbete med en forskargrupp från Leeds, Storbritannien. Den kallas DentalSlim Diet Control och är utformad för att uppmuntra sina bärare att hålla sig till en flytande diet.

Apparaten fästs mellan över och underkäken och blockerar varje försök till att öppna munnen med hjälp av magneter. Enligt forskare är det "världens första anordning för att gå ner i vikt, som hjälper till att bekämpa den globala fetmaepidemin".

Tester av anordningen utfördes på sju kvinnor från Nya Zeeland som var överviktiga, som i en vecka bara fick vätska i sig. När de 7 dagarna var över, enligt studien publicerad i British Dental Journal, hade de tappat 5,1% av deras kroppsvikt.

Även om apparaten har beskrivits som "icke-invasiv", "utan negativa konsekvenser" och med inga problem för att prata och andas, väntade kritiken inte på sig. Det finns de som har definierat det som ett "tortyrinstrument", pinsam, begränsande och inte särkilt användbart, med tanke på att de istället för att tvinga på en person ett matförbud borde de utbildas till en korrekt diet, att följa med rätt medvetenhet och god vilja.

Andra har påpekat riskerna med att förmedla budskapet att man inte ska äta för att gå ner i vikt och bekämpa fetma. Ytterligare andra har väckt oro över dess användning i medicinska nödsituationer som kan leda till kvävning.

Det är verkligen en unik enhet, och man undrar hur många som är villiga att bära den. Vad tror ni? Finner ni den revolutionerande eller riskabel? 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack