En stormarknadskedja inviger "pratsamma" kassadiskar där äldre personer kan få en pratstund med butiksbiträdet

av Titti Carlberg

05 Oktober 2021

En stormarknadskedja inviger "pratsamma" kassadiskar där äldre personer kan få en pratstund med butiksbiträdet
Advertisement

De äldres ensamhet är ett problem som tyvärr drabbar många människor över hela världen. Det är faktiskt inte ovanligt att män och kvinnor med barn som är vuxna och makar som inte längre finns, efter att ha nått en viss ålder, befinner sig i nästan övergivna situationer, utan att ha möjlighet att umgås med någon på dagarna, till nackdel för moralisk och fysisk hälsa.

Detta är en verklig situation och absolut inte en positiv som lyckligtvis i flera fall försöker förbättras också genom initiativ som det vi ska beskriva här. Huvudpersonen i en kamp mot de äldres ensamhet är stormarknadskedjan Jumbo, som i Nederländerna har beslutat att ge sitt bidrag genom att aktivera mycket speciella kassor i sina affärer.

via Jumbo news

Jumbo news

Jumbo news

På holländska kallas det för en Kletskassa, en term som vi på svenska kan översätta som "kassan där du kan få en pratstund". Ja, för det här är ofta ett av de primära behoven hos många äldre som tillbringar för mycket tid ensamma: att hitta någon att utbyta några ord med, även om det bara är för att få lite sällskap, känna sig välkommen och kunna relatera till någon för en kort stund.

Som en del av den holländska regeringskampanjen "En mot ensamhet", har Jumbo beslutat att bemanna dessa speciella kassor i sina butiker. Från en idé som föddes 2019 i staden Vlijmen ökar butikerna som använder detta initiativ.

Advertisement
Jumbo news

Jumbo news

När de äldre avslutar sin shopping och går till Kletskassa står de inte framför de vanliga biträdena som registrerar varorna och tar emot betalningen, utan de vet att de kan räkna med välkomnande biträden som sitter där för att snacka lite utan brådska och på ett vänligt sätt.

Kort sagt: en ganska stor hjälp för att få lite sällskap på en plats som man så gott som dagligen besöker, stormarknaden har faktiskt omvandlas för många äldre personer till ett ställe där de kan få kontakt med vänliga människor.

Jumbo news

Jumbo news

"Våra butiker är en viktig mötesplats för många människor - säger Colette Cloosterman-van Erd, representant för Jumbo-kedjan - äldre personer känner sig ofta ensamma och vi är stolta över att många av våra kassörer gillar att sitta bakom en KletskassaAtt få vara en del av att hjälpa människor att få en riktig kontakt med andra".

Stormarknaderna där dessa speciella "pratstundskassor" aktiveras väljs utifrån förekomsten av äldre och ensamma personer i området. Målet är att göra dem till något mer än de enkla platser där man handlar. Jumbos initiativ, i denna mening, saknas inte, och man hoppas att det verkligen kommer att göra skillnad.

Vad tycker ni? Ska dessa kassor bli en normal sak även på andra ställen?

Advertisement