Sätter ett nytt världsrekord på att stå i plankan. han höll positionen i 9 timmar och 30 minuter

Titti Carlberg

17 September 2021

Sätter ett nytt världsrekord på att stå i plankan. han höll positionen i 9 timmar och 30 minuter
Advertisement

Plankan är en av de mest effektiva övningar man ska göra för att få hårda och fina magmuskler. Övningen hänvisar till en "planka", det vill säga en position som måste upprätthållas under hela övningstiden. Detta är en effektiv isometrisk övning eftersom den kräver stor styrka och uthållighet, men under en kort tid. Om du har försökt hålla en position parallell med golvet, vilande på dina armbågar, vet du hur tuff plankan är. En 28-årig australiensk man lyckades slå världsrekordet och höll denna position 9 timmar och 30 minuter.

via CNN

Advertisement

danielscali/Instagram

Trots att Daniel lider av kronisk smärta, lyckades han sätta världsrekord i plankan. Det var hans andra försök då det första försöket misslyckades eftersom han använde en felaktig teknik. Hur mycket träning behövs det för att hålla en så svår position den långa tiden? Daniel säger att han upptäckte plankan medan han tränade i sällskap med vänner, det var i november 2020. De var ute i trädgården och en gång i position kunde han hålla magmusklerna spända i två minuter. Det kan låta som en kort tid, speciellt med tanke på de 9 timmars rekordet, men för en nybörjare är det inte det.

danielscali/Instagram

Så han fortsatte att träna hårt: han kunde stå i plankan i 15 minuter, så han bestämde sig för att försöka slå världsrekordet. Före Daniels nya rekord var det gamla på 8 timmar och 15 minuter: det borde ju låta som ett oslagbart. För att lyckas göra detta krävs engagemang och uthållighet: han tränade 7 timmar om dagen, på ledig tid. Han vaknade i gryningen för att träna fitness och ta en joggingtur och efter arbetsdagens slut så tränade han med plankan i cirka 7 timmar.

Advertisement

danielscali/Instagram

Att hålla den positionen så lång tid krävde en stor ansträngning, både fysiskt och psykisk: han började alltså utöva meditation. Han hade ett mål och gjorde allt för att uppnå det. Timmarna kändes som oändliga, och vi kan inte ens föreställa oss hur ömma musklerna var. Men han gjorde det: han lyckades slå rekordet och uppnådde sitt mål. "Fitness har varit en stor välsignelse för mig vad det gäller smärtlindring", säger han, och han hoppas att hans rekord kan fungera som ett exempel.

Advertisement