Han planterar ett träd om dagen i 40 år: idag har han 550 hektar frodig skog - Curioctopus.se
x
Han planterar ett träd om dagen i 40…
Svärmodern köper likadan klänning som bruden till bröllopet: hon vägrar byta och grälet bryter ut Arbetaren får inte betalt för sitt renoveringsarbete: förstör badrummet med en hammare hos kunden

Han planterar ett träd om dagen i 40 år: idag har han 550 hektar frodig skog

26 September 2021 • Av Titti Carlberg
312
Advertisement

Ibland räcker det med den enkla idén som en villig man hade för att förändra och ge liv åt företag som vid en första anblick verkar helt omöjlig. Detta är inte en klyscha, utan ren verklighet. En verklighet representerad på ett underbart sätt av mannen vi ska berätta om.

Det var 1979 när Jadav Payeng, då sexton år gammal och bosatt i Assam, Indien drabbades hårt av några naturkatastrofer som drabbat hans land. Våldsamma översvämningar och ett fientligt klimat hade orsakat oroande konsekvenser för flora och fauna på ön Majuli, på Brahmaputra. Inför en sådan förödelse uppstod en mycket specifik idé i Jadavs sinne: det var dags att vidta konkreta åtgärder och ägna sina ansträngningar för att hjälpa naturen att återhämta sig.

via: NPR

Payeng visste vad han skulle göra. Han bestämde sig med hela sitt hjärta för att det var dags att byta utseende på ön. Hur? Skapa skugga och nya källor till syre och tillflykt. Enkelt uttryckt: plantera träd. Således, beväpnad med stor viljestyrka planterade han varje dag en planta i marken. Bambù, bommull och andra: de växtsorters som valts av Jadav har skapat en riktigt grön skattkista, som på kort tid visat sig i all sin prakt.

Inom några år blommade den indiska ön bokstavligen, täckt med 550 hektar frodig vegetation. Ett scenario som skiljer sig mycket från det torra som en gång präglade där. Det är ingen slump att Jadav, idag, också är känd som "skogens man": hans berättelse reste snabbt runt världen på webben, blev ett otroligt exempel på hängivenhet, kärlek till naturen och viljestyrka.

Advertisement

Det är nästan överflödigt att räkna upp alla fördelar som denna handling har gett naturen. Vi talar inte bara om en frälsningsakt för floran, utan också om en verklig gåva som Payeng har gett djurlivet. Planteringen av skog på ön har lockat många arter av vilda djur, som nu kan hitta skydd och stöd från träden som den här mannen har planterat dag efter dag med sina bara händer.

För att få en klarare uppfattning om den otroliga bedriften som Jadav har utfört, räcker det med att veta att skogen han har skapat är dubbelt så stor som Central Park i New York. Det färgglada, varierande och livfulla ekosystemet fungerar också som en naturlig "sköld" mot erosionen som präglar ön Majulis stränder. Träden och växterna skyddar faktiskt kusterna från vattnets verkan. En riktig välgörare, eller hur? Berättelser som hans lyckas verkligen ge oss tillbaka lite hopp och förtroende!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack