En solsuperstorm kan orsaka "internetapokalyps" på jorden: det hävdar en forskning - Curioctopus.se
x
En solsuperstorm kan orsaka "internetapokalyps"…
15 foton med perfekt timing som visar vad det innebär att Hon ber sin 16-åriga dotter att bidra till hushållskostnaderna: hon blir kallad

En solsuperstorm kan orsaka "internetapokalyps" på jorden: det hävdar en forskning

09 September 2021 • Av Titti Carlberg
298
Advertisement

Kan du tänka dig ett liv utan internet? I dagens värld, där webben kraftfullt har blivit en del av allas vardag, skulle ett sådant scenario vara nästan omöjligt. De saker vi gör tack vare internet och innehållet som passerar genom nätet är så många att om något skulle gå fel skulle det bli problem.

Ganska allvarliga problem, precis som de vår planet kan uppleva enligt den studie vi ska berätta om. Enligt forskningen är en sorts "webbapokalyps" inte alls osannolik och kan ske om en exceptionell men inte omöjlig situation uppstår. Vad pratar vi om? Om en särskild intensiv solstorm, så stark att den kan orsaka en verklig blackout av webbkommunikationen, med katastrofala effekter på vår nuvarande livsstil.

image: Pixabay

Tyvätt är detta inte en apokalyptisk överdrift. Forskare från University of California Irving har verkligen antagit ett liknande scenario, orsakat av en stark och oväntad solstorm som kan påverka vår planet under de närmaste 10 åren.

Det vi vanligtvis kallar "solstormar" är, för att uttrycka det i vetenskaplig jargong, koronala massutstötningar. När de inträffar översvämmar solen vår planet med magnetiserade partiklar, som är en del av solvinden. Om dess entitet finns, lyckas jordens magnetiska sköld skydda sig själv, men då och då intensifieras dessa händelser med effekter som aldrig upplevts under den samtida eran.

Enligt vetenskapliga prognoser förväntas i själva verket perioden med maximal solaktivitet inträffa år 2025, en händelse som det är lämpligt att vara beredd på. Vad har internet med detta att göra? Enkelt: en så intensiv och extrem händelse har aldrig inträffat under webbens tidsålder, och infrastrukturen som gör att nätverket kan sätta oss i kommunikation med världen kan vara av stor risk.

Ubåtskablar som förbinder nationer och kontinenter är utrustade med repeaters för att förstärka signalen, och dessa enheter är särskilt känsliga för geomagnetiska strömmar. Det är därför de under exceptionella omständigheter skulle gå i offline och skapa en blackout över nätet i enorma proportioner.

Advertisement

De senaste så intensiva solhändelserna inträffade år 1859 och år 1921, då mänskligheten verkligen inte var beroende av internet. Därav oro för den vetenskapliga världen. "De potentiella effekterna av en massiv geomagnetisk storm på nuvarande infrastruktur är i stort sett oundersökta och beaktas inte", säger Abdu Jyothi, en av de forskare som bidragit till studien. "Det är svårt att förutsäga hur lång tid det tar att reparera undervattenskablarna och repeater - fortsätter han - men det kan sannolikt komma veckor eller månader med internetavbrott".

Det är inte svårt att förstå konsekvenserna av en sådan situation, både när det gäller kommunikation och framförallt ekonomiska effekter. Det skulle vara mycket bättre att inte ta reda på vad som egentligen kan hända i praktiken och enligt forskare förbereda sig i god tid för en inte så långt ifrån avlägsen händelse. Dessutom lär historien oss att förebyggande är det bästa botemedlet, och vi kan bara förlita oss på människors framsyn, liksom på "nåd" av en eventuell solstorm.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack