Fransk eller spansk? Både och: denna ö är den enda i världen som byter regering var 6:e månad - Curioctopus.se
x
Fransk eller spansk? Både och: denna…
Detta fascinerande träd hänger i tomrummet och fortsätter att balansera sig på sina rötter Lämnade ett hotfullt meddelande till bankpersonalen men handstilen var obegriplig: rånet gick snett

Fransk eller spansk? Både och: denna ö är den enda i världen som byter regering var 6:e månad

20 Augusti 2021 • Av Titti Carlberg
344
Advertisement

Var och en av oss, när vi väljer att bo på ett visst ställe, bör vara fullt medvetna om var man är, i vilken del av världen och vilken kommun man tillhör. Det är något som är helt uppenbart men  så är inte alltid fallet. Överallt finns det gränser som avgränsar stater, regioner och städer, men har du någonsin undrat vad som skulle hända om de demokratiska linjerna går igenom ett halvt område som är svårt att dela, till exempel på en ö?

Ett svar på den här frågan kan ges till oss av den holme vi ska berätta om, en liten sträcka framväxt som ligger mellan Spanien och Frankrike, i bokstavlig mening. Faktum är att det vore korrekt att säga att den varken är fransk eller spansk, utan båda nationerna. Hur? Var 6:e månad byter den jurisdiktion efter ett avtal som har sina rötter i en historia för många år sedan.

via: BBC

Det vore numera felaktigt att tala om Fasanön som ett omtvistat territorium mellan Frankrike och Spanien, även om dess politiska särdrag faktiskt kunde få oss att tänka på detta. Faktum är att Frankrike var sjätte månad överlämnar till Spanien cirka 6.800 kvadratmeter av sitt nationella territorium och efter samma tidsperiod gör Spanien detsamma. Ingen konflikt, inga diplomatiska problem mellan de två länderna: bara ett avtal som i århundraden har tvingat dem att göra denna "äganderättsöverföring" och jurisdiktion. Men låt oss ta ett steg tillbaka.

Lilla Fasanön, ett skogsområde mitt i Bidasoa-floden, cirka 6 km från utloppet till Atlanten, kan vid första anblicken verka som en holme utan alltför stor betydelse. Istället var det just här som "grannarna" i Frankrike och Spanien år 1659 träffades för att underteckna Pyrenéfördraget, den sista akten i det trettioåriga kriget.

Advertisement

Det var just vid det tillfället som det bestämdes att den naturliga gränsen mellan de två nationerna skulle vara själva floden. Som ofta händer i fall som detta dras den tänkta gränsen mitt i vattendraget. Synd bara att mitt i den linjen av Bidasoa ligger Fasanön. Vad ska man göra då? Enkelt: dela lika.

image: Google Maps

Och så blev det: under det historiska fredsavtalet - som än idag ön minns med ett monument - beslutades att det lilla territoriet förvandlades till en landsrätt, det vill säga ett land där domänen delas lika mellan de inblandade nationerna. Från 1 februari till 31 juli är Fasanön spansk: nästkommande halvår är den fransk, i en märklig omväxling som har pågått i över 360 år.

Idag tar den franska föreningen Hendaye och den spanska unionen Irun hand om den i skift och även om den nästan kunde gå obemärkt förbi är denna 200 meter långa och 40 meter breda ö av historisk betydelse. Även om fasanön inte är det enda fallet i världen som har landsrätt - tänk på Antarktis kontinent - så är det den äldsta i världen som hanteras på detta sätt, liksom den enda ö som styrs omväxlane och inte samtidigt.

Advertisement

Naturligtvis: det är inte alltid en enkel situation, och genom åren har det varit konflikter och problem. Men det är verkligen en särart för platsen, respekterad och hedrad under en lång tid. Kände du till historien om den lilla ö?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack