Dubai "skapar" ett eget konstgjort regn: med drönare kontrasterar det höga temperaturer - Curioctopus.se
x
Dubai "skapar" ett eget konstgjort regn:…
Bruden väntar sig att gästerna ska spendera minst $400 för bröllopspresenten Hans hund har bara några dagar kvar, han drar honom på en skottkärra för ett sista äventyr tillsammans

Dubai "skapar" ett eget konstgjort regn: med drönare kontrasterar det höga temperaturer

23 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
5.330
Advertisement

Vi ser det ofta bakom filmkulisserna: maskiner som får regn att falla på huvudpersonerna som är upptagna med att utföra sina heroiska eller romantiska handlingar. Konstgjort regn används dock inte bara för scenografiska ändamål: Araberemiten har beslutat att använda denna metod för att hantera den avvikande värmeböljan. Temperaturen har nått upp till 5o grader och inget regn i sikte, vilket har tvingat invånarna att möta ogynnsamma förhållanden och också äventyra ekonomin.

via: newsweek

Dubai har därför vidtagit åtgärder för att försöka bekämpa värmen och har gjort det genom att vända sig till teknik: det meddelades att Förenade Arabemiraten har finansierat ett projekt där drönare har fått uppdraget att kontrollera väder och temperatur. Dubai har skapat - och med framgång - konstgjort regn i ett försök att klara de höga temperaturerna. Landet betalade totalt $15 miljoner för detta projekt, bakom vilken University of Reading ligger, som fick i uppdrag att skapa väderkontrollerande drönare.

Men hur fungerar dessa drönare? Hur kan de skapa ett falskt regn? Drönaren elektrokuterar molnen med en elektrisk laddning som uppenbarligen kan ladda molnen med regn. Forskare förklarar att denna laddning kan kraftigt öka chansen att droppar faller i form av regn. De som arbetar med det här projektet försöker göra dessa droppar i molnen tillräckligt stora för att de ska kunna överleva utanför molnen. Det är en teknik som inte innebär användning av kemikalier, och efter de första experimenten var Dubai den första staden som experimenterade med drönare: resultatet är uppenbart, eftersom en stor regnskur faller över gatorna. 

Advertisement

Vi kan se det på några videor, delade på den officiella UAE Weather Intagram-profilen: drönarna fungerar så bra att det i vissa delar av landet rapporterades vädervarningar: på grund av kraftigt regn (eller kanske tack vare) varnades bilförarna att vara väldigt uppmärksamma på vägarna för de blev hala.

Tags: AbsurtAktuellt
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack