Ostrånet: ett gäng stjäl 1600 kg produkter från ett mejeri

av Titti Carlberg

16 April 2022

Ostrånet: ett gäng stjäl 1600 kg produkter från ett mejeri
Advertisement

Ett ovanligt rån, det som utfördes på det holländska mejeriet Torenpolderkaas: ett organiserat gäng stal 1600 kg ost, vilket gav företaget en förlust på cirka 21 000 euro. Nästan all ost stals, med riktigt allvarliga skador på mejeriet. det låter som ett ovanligt rån, men att stjäla ost är faktiskt inte så ovanligt. Många holländska ostmakare var redan oroliga, och efter detta rån är de det ännu mer.

via Dutch News

Advertisement
Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Men hur bär de ut så många kilo produkt? De organiserade gängen slår till mot mejerierna och har till sin hjälp ett stort transportmedel - till exempel en lastbil - och för bort tusentals kilo ost. Det är precis vad som hände på Torenpolderkaas-mejeriet.

Ordföranden för det holländska Association of Dairy Preparers, Theo Dekker, vet att detta inte är en ovanlig praxis: "Vi är ganska oroliga, de har inga problem med att ta sig in i ett mejeri med kraft. På nolltid fyller de lastbilen och åker därifrån", säger han

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Men varför siktar sig dessa organiserade gäng specifikt in på ost? Förmodligen tack vare produktens värde som gör den till ett mycket attraktivt mål för tjuvar, som sedan transporterar och säljer dem i andra länder, särskilt i Östeuropa, där de säljer den till ett lågt pris. 

Enligt Dekker hade gänget redan organiserat rånet och riktat in sig på mejeriet några dagar tidigare, genom att utforska butiken noggrant så att de skulle kunna genomföra rånet utan misslyckanden. Det har inte förekommit några oststölder de senaste åren, men nu känner sig de holländska ostmakarna - med oro - att det är brådskande att vidta säkerhets- och förebyggande åtgärder. Ett bra sätt skulle vara att spåra produkterna med infogade koder direkt på skorpan, för att göra det omöjligt för tjuvar att eliminera dem utan att skada produkten.

Ett liknande rån utfördes för några år sedan, men det var utfört av amatörer: polisen lyckades faktiskt spåra några partier av osten som såldes online. Den här gången är dock bytet större och ostmakarna måste rusta sig för att undvika liknande rån - eller åtminstone - minimera skadorna.

Advertisement