En förbipasserande erbjuder te till en hemlös men han vill hellre ha kaffe: händelsen tänder kontroverser på social medier

av Titti Carlberg

15 Maj 2021

En förbipasserande erbjuder te till en hemlös men han vill hellre ha kaffe: händelsen tänder kontroverser på social medier
Advertisement

Alltför ofta tar vi antaganden och saker för givna utan att tänka så mycket på det. En vänlig handling kan förvandlas till en pinsam situation: gör vi osjälviskt goda gärningar för att hjälpa andra eller gör vi det för att vi själva ska må bättre? Det här är frågan som användare har diskuterat på Twitter. En kvinna som kallas MilkyLazarus på Twitter, erbjöd en kopp te till en hemlös man, men han sa att han föredrog kaffe. Kontrovers uppstod från denna berättelse: var den hemlösa mannen otacksam och skulle han ha accepterat gesten utan att ta hänsyn till sin natur, eller gjorde han det bra att uttrycka sina preferenser?

via MilkiLazarus/Twitter

MilkyLazarus/Twitter

En del personer skriver att kvinnan var oförskämd eftersom hon inte frågade den hemlösa personen vad han föredrog innan hon köpte en kopp te, andra tycker att det var den hemlösa mannen som var oförskämd för att han inte tog emot den erbjudna drycken. De kallade honom också "kräsen, vilket han inte skulle vara på grund av sin position". Kvinnan tyckte faktiskt att den hemlösa mannen hade rätt att tacka nej, hon skämdes lite eftersom hon helt enkelt borde ha frågat mannen först vad han ville ha. På kort tid blev denna tweet en het debatt: 13 000 retweets och 130 000 likes.

Advertisement
Not the actual photo - Jorg Karg/Unsplash

Not the actual photo - Jorg Karg/Unsplash

Vem säger att hemlösa inte har rätt att välja? De har inget hem, inget arbete men de har fortfarande valfriheten och att beröva dem denna frihet innebär att de berövas sin värdighet. Faktum är att de flesta användare argumenterar för att välgörenhet inte ska åläggas någon och att man alltid bör ta hänsyn till behoven, preferenserna och nödvändigheten hos dem och inte hos en själv. Huvudsyftet med att hjälpa någon är inte att använda sin handling som ett sätt att må bättre.

Enis Yavuz/Unplash

Enis Yavuz/Unplash

Någon skrev: "Det är sorgligt att så många av er inte fattar poängen. Det är uppenbart att ni inte är vana att hjälpa någon, förutom att styrka ert ego. De är människor och inte bara hemlösa". En annan användare uppgav att det bästa sättet att hjälpa någon är att ge dem pengar så att de kan använda dem som de vill. Vad tycker ni?

Advertisement