"Jag har ett heltidsjobb men sover i bilen": en kvinnas utbrott

av Titti Carlberg

03 Februari 2022

"Jag har ett heltidsjobb men sover i bilen": en kvinnas utbrott
Advertisement

Är det möjligt att vara hemlös samtidigt som man har ett heltidsjobb? Om en sådan fråga till en början låter paradoxal, nästan som en motsägelse kanske du ändrar dig när du läser den här artikeln. Huvudpersonen är en kvinna som, trots att hon har en fast anställning tvingas att bo i sin bil.

Precis så: även om man kan tro, att om man lever i en sådan situation betyder att man inte äger någonting, så är det inte så för henne. Det är därför hennes berättelse snabbt gick runt på nätet och väckte en ganska het debatt. Men låt oss lära känna henne lite närmare.

via Aaliyah/TikTok

Advertisement
Aaliyah/TikTok Screenshot

Aaliyah/TikTok Screenshot

Den unga amerikanska kvinnan i fråga är känd på TikTok under namnet Aaliyah, och hennes levnadshistoria är verkligen märklig. Även om hon jobbar heltid hos en återförsäljare för underhåll av bostäder är hennes liv allt annat än enkelt. Även om vi alla kanske tror att man med ett sådant jobb åtminstone har råd med hyran av ett rum eller en liten lägenhet, så har hon inte råd med sådan "lyx", och nu har hon bestämt sig för att dela sin levnadshistoria.

I flera videor som hon har publicerat på sin TikTok-kanal förklarar Aaliyah varför många människor inte förstår anledningen till att hon inte alltid ler så mycket och alltid är trött. "Folk vet inte vad det innebär att jobba 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan och tvingas sova i bilen, duscha och byta om på ett gym när det är öppet - skriver hon - det är därför jag nästan aldrig är glad och alltid är trött". 

Advertisement
Aaliyah/TikTok Screenshot

Aaliyah/TikTok Screenshot

En riktig kamp för daglig överlevnad, hennes. Föreställ dig vad det innebär att inte ha en lägenhet eller ett rum att återvända till, trött efter ett arbetspass och behöva nöja sig med livsviktiga och grundläggande behov på platser som är allt annat än folktomma och privata. Aaliyahs liv, för detta och för en rad av andra händelser, är allt annat än enkelt, vilket hon har dokumenterat i ett av sina utbrott på sociala medier.

Kvinnan har även problem med rättsväsendet eftersom hennes bil kontrolleras ofta av polisen som är väldigt misstänksamma mot henne. Hennes videor fångade omedelbart många webbanvändares uppmärksamhet, som alla reagerade olika. Vissa var empatiska och förstående medan andra först inte trodde på henne. 

MIKI Yoshihito/Wikimedia - Not the actual photo

MIKI Yoshihito/Wikimedia - Not the actual photo

Av den anledningen har den unga kvinnan även publicerat klipp som visar insidan av hennes bil, som är full av hennes personliga ägodelar, och har förvandlats till en riktig tillflyktsort. Hon spelade in sig själv när hon var på väg tillbaka från Planet Fitness dit hon går för att duscha och byta om, och hon svarade kortfattat på de skeptiska kommentarerna.

Utöver de kritiska aspekterna fanns det lyckligtvis de som visade solidaritet och närhet till henne, de önskade henne bättre tider och föreslog att hon skulle göra sin situation känd för sin arbetsgivare för att få lite hjälp. Och det är just det som hon hoppas på just nu, att få hjälp till att flytta till en permanent bostad istället för att bo i bilen.

Vi hoppas att hon kommer att få den hjälpen, och att denna absurda situation som tyvärr liknar många andra människors, snart kommer att förvandlas till ett dåligt minne.

Advertisement