Den här killen använder ett vattenpass på ett flygplan för att bevisa att Jorden är platt

Titti Carlberg

02 Juni 2022

Den här killen använder ett vattenpass på ett flygplan för att bevisa att Jorden är platt
Advertisement

Det är inte första gången som vi berättar om folk som har vågat sig på märkliga - och tveksamma - experiment som syftar till att Jorden inte är rund. Även om det inte finns någon brist på bevis för detta, finns det fortfarande många människor som är djupt övertygade om att vår planet har en annan form än den vi lärt oss i skolan eller genom vetenskapligt material.

Resultatet? Konspirationsteorier och extravaganta episoder, som ofta drar till sig allas uppmärksamhet. Inte för att de bevisar att Jorden är platt, utan för att de i slutändan får motsatt effekt, och de går emot intentionerna hos dem som har stöttat dem. Det var vad som hände mannen vi ska berätta om, Youtuber och sann "teoretiker" om planetens icke-sfäriska form, han tog med sig ett vattenpass och klev ombord på ett flygplan i hopp om att träffa målet med sina antaganden. Lyckades han? Låt oss se.

via Daily Mail

Advertisement

D. Marble/Youtube Screenshot

Avsikten hos den unge mannen, känd under namnet D.Marble på Youtube, var helt enkelt att ta med sig ett vattenpass ombord på planet från North Carolina till Seattle. Han ville "övervaka om piloten sänkte planets nos för att kompensera krökningen på planeten, eller om han inte gjorde det". I videon använde mannen time-lapse-tekniken för att filma att hans vattenpass under nästan 24 minuter inte visade någon förändring. Bevis, som enligt honom, var tillräckliga för att visa att Jorden inte är som den beskrivs.

D. Marble/Youtube Screenshot

Men då han inte var nöjd med att förse världen med dessa "vetenskapliga bevis", sa Marble att, enligt hans åsikt, är allt vi tror om vår Planets form är resultatet av intrig, mörkläggning och lögner

Orsakerna bakom allt detta?

De tillhandahölls inte, men de räckte ändå för att göra honom till något av en "kändis" bland plattjordarna, som tog hans så kallade experiment som ett obestridligt bevis.

Advertisement

D. Marble/Youtube Screenshot

Synd bara att, som det påpekades av många onlineanvändare som har kommenterat Marbles videor, ett vattenpass inte alls är tillräckligt för att bevisa det han tror på. För att förstå grundlösheten i detta experiment skulle det räcka att känna till tyngdlagens grundläggande lagar.

Tyngdlagen får vätskan i vattenpasset att ge ett intryck av bristande rörelse, och allt detta - förutsett att instrumentet fungerar korrekt i flygplanets tryckkabin - ska relateras till den attraktion som gravitationen utövar mot centrum av Jorden. Både planet och vattenpasset är därför vinkelräta, och det är därför det är möjligt att vetenskapligt motbevisa bloggarens video.

D. Marble/Youtube Screenshot

Utöver dessa vetenskapliga förklaringar fanns det också de som bad Marble, inte utan ironi, att ta ett plan till det som enligt honom är Planetens slutpunkt, för att ge alla en fullständig demonstration av sina teorier. En fråga som förutsägbart blev obesvarad. Youtubern, tillsammans med många andra plattjordare, är i alla fall inte villig att ge upp.

Vem vet vilka andra märkliga experiment vi kommer att se i denna mening!

Advertisement