Vissa av dem som tror att jorden är platt tror nu att vår Planet är formad som en munk

av Titti Carlberg

11 Januari 2022

Vissa av dem som tror att jorden är platt tror nu att vår Planet är formad som en munk
Advertisement

Frågan om vad Jorden har för form kanske är en av de mest omdiskuterade frågorna i historien. Även om det finns bevis efter bevis som bevisar rundheten hos planeten vi lever på, är fortfarande många människor i dag inte alls övertygade om att detta är sant. Hela samhällen och sammankomster av människor presenterar sina teorier för världen, med massor av demonstrationer och förklaringar som ofta resulterar i konspiratoriska och inget annat än extravaganta åsikter.

Ett enkelt fysiskt och geografiskt begrepp är därför allt annat än givet. Och det spelar ingen roll om det, i praktiska och vetenskapliga termer är overifierad data: teserna om detta ämne verkar hitta allt mer otroliga och - låt oss inse det - absurda sätt, precis som den vi tar upp i den här artikeln.

För att göra det offentligt denna gång var det en av medlemmarna i Flat Earth Society, som utan alltför många ord sa att han var övertygad om att jorden faktiskt har formen av... en munk.

via The Flat Earth Society

Advertisement
CertifiedChessNut/Wikimedia

CertifiedChessNut/Wikimedia

Vi skojar inte: det om att Jorden har formen av en munk är bara en av teorierna som återigen har väckt uppmärksamhet av plattjordarna. Varken sfärisk eller platt alltså, utan med ett slags "hål" i mitten. Detta är, sammanfattningsvis, den åsikt som uttrycks av medlemmen i Flat Earth society, känd som Varaug, som på föreningens forum publicerade ett inlägg där han i detalj förklarar det han är övertygad om.

"Jag undrade hur teorin om den platta jorden uppstod - skrev han - och jag kom till slutsatsen att någon måste ha tänkt på den ursprungliga tesen, som sedan har följts av en lång rad människor som påpekade dess brister och sedan omjusterade den och fyllde i dess defekter".

"Min teori - fortsatte han - är att Jorden har formen av en munk".

Advertisement
Dominic Alves/Flickr

Dominic Alves/Flickr

Starka påståenden, till vilka medlemmen får en lång rad frågor som skulle kunna ställas till dem som stödjer en sådan sak, kompletta med svar som försöker stödja och förklara det i detalj. Ljusets kurva, en andra atmosfär, ovanliga reflektioner som inte skulle tillåta att ha en tydlig bild av situationen är en av alla förklaringar som Varaug ger efter att han har sagt sitt.

Allt detta, som väntat, åtföljs av konspiratoriska åsikter som insisterar på påstådda döljandet av sanningen av regeringar, vetenskapsmän och yrkesmän. En teori som i verkligheten inte är helt ny, men som denna gång har fått förklaringar, frågor och svar som de andra medlemmarna i Flat Earth Society kan ingripa på för att göra det så "verkligt" som möjligt. Och det saknas inte heller positiva röster från några kända personer, övertygade om att Jorden faktiskt kan ha den formen.

 

Pixabay

Pixabay

Kort sagt: debatten är het och dessutom ganska surrealistisk. Det säger sig själv att ett sådant argument representerar den perfekta möjligheten, för många människor som är övertygade om dess extravagans, att avveckla och ironisera över sådana teorier. I ljuset av dessa uttalanden undrar man vad nästa gissning kommer att bli som plattjordarna kommer att presentera för världen.

Advertisement