De godkänner körkortet till 2.100 personer fast de inte har gjort det praktiska provet: avskedade

av Titti Carlberg

22 Februari 2022

De godkänner körkortet till 2.100 personer fast de inte har gjort det praktiska provet: avskedade
Advertisement

För många är körkortsprovet ett ganska svårt prov. Oavsett om det är teoretiskt eller praktiskt är det inte alltid som man får godkänt på det och det är inte ovanligt att man gör några fel, på grund av stress och många olika regler att komma ihåg. En sak är dock säker: att se till att bilförare som har förstått att allt det är avgörande för deras körkort, även för att säkerställa deras egen och andras säkerhet.

Ett koncept som verkligen var oklart för de amerikanska examinatorerna som vi ska berätta om, som hamnade i centrum i nyheterna, för den lätta attityden till de mer än 2.000 personerna som höll på att ta körkort. Till den grad så lätt att de i flera års tid, gav godkänt på uppkörningen...utan att personerna ens hade gjort uppkörningen!

via The Boston Globe

Advertisement
Not the actual photo - State Farm/Flickr

Not the actual photo - State Farm/Flickr

Så många som 2.100 personer fick sitt körkort utan att ha gjort den praktiska uppkörningen. Otroligt? Inte riktigt, att döma av vad som hände i USA. I Massachusetts fann transportdepartementet att alla dessa bilförare sedan 2018 hade fått dokumentet utan att någon hade bedömt deras förmågor på vägen.

Enligt vad man har lärt sig skulle allt detta ha varit möjligt tack vare fyra anställda hos Registry of Motor Vehicle (RMV), två examinatorer och två tjänstemän. Det var de två första som tilldelade poängen som intygade att de praktiska proven gjorda av eleverna var godkända. Synd bara att det fanns en enkel men betydande detalj i detta: ingen av dessa personer hade gjort uppkörningen.

Advertisement
Not the actual photo - Henryk Borawski/Wikimedia

Not the actual photo - Henryk Borawski/Wikimedia

De fyra anställda vid Registry of Motor Vehicle avskedades omedelbart, medan de förare som hade beviljats körkortet är tvungna att göra uppkörningen. "Alla inblandade har kontaktats och kommer att behöva klara uppkörningen inom tio dagar" säger en talesperson för Massachusetts Transportdepartement.

Så många av dem får alltså hoppas på ett positivt resultat, eftersom deras körkort inte längre är giltiga och de kommer att få ett provisoriskt körkortstillstånd, som om de fortfarande väntar på det praktiska provet.

En riktigt absurd historia, som får en att hoppas på att det inte finns många förare runt omkring oss som inte har ett godkänt körkort! Vad tycker du om detta? 

Advertisement