Är det förstfödda barnet smartare än sina yngre syskon? En studie säger att det är så - Curioctopus.se
x
Är det förstfödda barnet smartare…
En student använder ett inkluderande språk på provet, läraren gillar inte det och betygsätter en En man förolämpar ett homosexuellt par på stranden:

Är det förstfödda barnet smartare än sina yngre syskon? En studie säger att det är så

21 Juli 2021 • Av Titti Carlberg
606
Advertisement

Finns det ett samband mellan barnens födelseordning och intelligens hos var och en? Det är en fråga som ofta har uppmärksammats av vetenskapen, mellan verkliga bevis och övertygelser som kanske inte alltid speglar sanningen. Så om du alltid har undrat om det äldsta syskonet, av alla, är den med de mest utvecklade intellektuella förmågorna, och du kanske till och med har diskuterat det med din familj, kan du få ett svar genom att läsa studien vi ska berätta om.

Peter Kristensen, forskare vid Oslos universitet, beslutade att han skulle undersöka frågan för att få alla konkreta data och svar. Vad hittade han genom att analysera 250.000 norska killar mellan 18 0ch 20 år? Att det faktiskt finns intellektuella skillnader mellan förstfödda och de yngre barnen. Och allt handlar om utbildning.

Den förstfödda är den mest intelligenta: så kunde de samanfatta vad Kristensen upptäckte ( bland med det nästa födda barn) som noggrannt analyserade orsakerna till detta resultat. Efter att ha intelligenstestat cirka 250 000 pojkar fann han att de förstfödda hade en genomsnittlig IQ-fördel på 2,3 poäng jämfört med sina yngre syskon, som i sin tur "slog" tredje födda barnet med 1,1 poäng.

Även om man kan tro att allt detta endast är relaterat till genetik och födelseordning, specifierade Kristensen att så är det inte. Faktum är att utbildning och uppmärksamhet från föräldrarna står på spel. Enligt vad som har framkommit skulle den förstfödda ha en tydlig fördel när det gäller vård, tid och energi som föräldrarna placerar i tillväxten.

image: Pxhere

Att ha vuxit upp som "den första", är därför alla faktorer som kanske har påverkat dessa mäniskors intellektuella förmåga och genom att ha kunnat ta hand om yngre bröder och systrar. Allt detta är en utbildningsfråga som i de flesta fall gäller de barn som som är födda först, men som också kan beröra andra, kanske uppvuxna som förstfödda. Ju mer familjen är stor, desto mer accelereras klyftan när det gäller IQ och växer till den når ganska höga siffror mellan det förstfödda barnet och de andra syskonen. 

Det vore ännu mer intressant vid denna tidpunkt att förstå om allt detta kan bekräftas även i andra kulturer utanför den norska, och om det också är giltigt för kvinnor. Under tiden är det som är säkert att detta inte är data som ska tas alltför allvarligt: som i allt finns det alltid undantag, just det som kanske kommer att visa sig hos det andra eller tredje barnet!

Tags: VetenskapBarnFamilj
Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack