14-åring med Downs syndrom blir utesluten från fotot på avslutningen: kontroversen bryter ut - Curioctopus.se
x
14-åring med Downs syndrom blir utesluten…
Gåtan i jätteböckerna i Prags slott: ett riktigt foto eller ett Bill Gates och Steve Jobs har begränsat tekniken för barn upp till 14 år: en lärdom för alla

14-åring med Downs syndrom blir utesluten från fotot på avslutningen: kontroversen bryter ut

21 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
362
Advertisement

Ett avsnitt som har väckt ett verkligt fall, det som har som huvudperson en 14-årig amerikansk tjej med Downs syndrom i Utah, USA, traditionen med de foton som ingår i årsboken är levande, närvarande och upplevd med stor betydelse, nästan med högtidlighet.

Det var därför, när Morgyn Arnold upptäckte att hon bokstavligt talat hade uteslutits från fotograferingen tillsammans med de andra cheerleaders, började det storma kritik mot skolan som hon tillhör. Särskilt eftersom flickan, enligt vad som har dykt upp, fanns med på ett foto medan hon på det andra slutgiltiga för årsboken inte längre syns. 

Vid en första anblick är de två fotona nästan identiska. Blå och vita uniformer, pom-poms i händerna, leende flickor som poserar. Ändå så finns det en skillnad, och den är ganska stor. På det officiella fotot är Morgyn inte med, det verkar nästan som att hon har försvunnit och orsaken till  denna åtgärd har ännu inte klargjorts.

Flickan säger att hon blev "förkrossad" för vad som hänt, enligt vad hennes syster berättade för de lokala media. "Att komma hem med årsboken med bilderna var höjdpunkten under läsåret - sa Morgyns far - men när hon upptäckte att hon inte längre fanns med på fotot ville hon inte titta på det längre".

En svår upplevelse, den som levdes av denna funktionshindrade tjej, och vi har inte svårt att tro det. Även om orsaken till uteslutningen, som nämnts, ännu inte är klar, är skadan redan skedd, och tyvärr kommer den unga Morgyn att minnas denna dåliga episod för en lång tid framöver.

Naturligtvis kan och bör en sådan sak reflektera över inkluderingsfrågorna, precis som tonåringens pappa minns. Hans ord upprepades av Dorian Packard, global konsulent för Special Olympics: "det är alltid en besvikelse - sa han - men samtidigt anser jag att det är en möjlighet att sprida dessa berättelser så att människor blir mer medvetna om vikten att alla har en möjlighet".

Förhoppningen är nu att det var ett trivialt misstag, även om många sa att de var oroliga över vad som hade hänt. Under tiden har skolan bett om ursäkt till Morgyns familj och försöker ta reda på vad som hände.

Ett tätt nät av solidaritet har bildats runt Morgyn, inte bara av hennes team av cheerleaders, utan också av hela skolan och från många andra människor som har kommenterat detta. Nu får vi bara hoppas att händelser som denna, om det gjorts avsiktligt, aldrig mer upprepas.

 

 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack