Färgade bollar eller inte? Ett märkligt optiskt fenomen visar att de skiljer sig från vad de är

av Titti Carlberg

28 Maj 2021

Färgade bollar eller inte? Ett märkligt optiskt fenomen visar att de skiljer sig från vad de är
Advertisement

Hur många gånger har vi inte sagt att vår kropp är som en perfekt maskin, där allt passar ihop och svarar på mycket specifika mekanismer? Förmodligen många, och ofta är det bara så. Ändå så finns det situationer som tydligt kan förneka all denna "perfektion" och skapa bedrägerier framför vilka vi bara kan bedövas.

Bilden som vi visar här är ett bevis på detta. Titta på de här 12 kulorna som finns på den: är de olika färger på dem? Om ni svarar ja, så är det fel, för de har faktiskt alla samma färg, det vill säga...beige. Blev ni överraskade? Vi står inför en fullständig optisk illusion och vi förklarar nedan hur detta kan hända, efter vad skaparen av själva bilden, en ingenjörsprofessor berättar.

via David Novick/Twitter

David Novick/Twitter

David Novick/Twitter

Röda, lila eller gröna: så ser kulorna ut vid en första anblick. Men de är inte i de färgerna. Vi skojar inte, för den här scenen skapades ad hoc av professor David Novick vid University of Texas i El Paso, bara för att visa en underlig optisk effekt som genererar den förvrängda uppfattningen av färger. Vi har sagt att alla 12 kulor är beige: så varför ser vi dem i olika färger?

"Fenomenet beror på Munker-White illusionen" förklarar Novick "vår uppfattning är bättre för form än för färg, det vill säga att vi uppfattar former med mer detaljer och färger med mindre detaljer" Därför, om formerna är identiska (sfäriska, naturligtvis), är de färger som vår hjärna uppfattar konditionerade av de gröna, röda och blå ränderna i förgrunden, som passerar genom de runda figurerna och "deformerar" den verkliga tonaliteten.

Advertisement
David Novick/Twitter

David Novick/Twitter

I själva verket bygger illusionen just på färgerna på ränderna som, om de tas bort, kommer vi se sfärerna i dess verkliga färg, beige. Det finns en hel del optiska illusioner som den här, och många involverar också andra färger. För dem alla är det ingen brist på teorier och beskrivningar av forskare, nyfikna på att förstå och demonstrera vad som händer i vår hjärna varje gång vi ser en färg som inte är rätt.

Det är verkligen kul att observera dessa fenomen och leka med dem. De lyckas överraska oss på de mest olika sätten och plötsligt visar oss "bedrägerier" som vår hjärna inte kan motstå. Kanske är det just av denna anledning som de illusioner som publicerats och beskrivits av Novick blev virala på kort tid: en framgång som inte ens den amerikanska forskaren hade väntat sig. Vem vet hur det fortfarande kommer att kunna lura vår hjärna!

Advertisement