En TikTok användare slickar på en "manet" utan att veta att det är en av världens farligaste varelser som finns i havet

av Titti Carlberg

12 Maj 2021

En TikTok användare slickar på en "manet" utan att veta att det är en av världens farligaste varelser som finns i havet
Advertisement

Havet är en fascinerande plats, även om där lever mystiska varelser. Det finns ofarliga djur och djur som det är bättre att hålla sig långt ifrån - men om vi inte tidigare har informerats eller inte känner till havet - är det inte lätt att skilja det förstnämnda från det senare. En TikToker har publicerat en video: han filmar sig själv medan han plockar upp ett av havets giftigaste och farligaste djur och slickar på vad han trodde var en enkel och ofarlig blå manet.

via thesun.co.uk

alexa_reed2/TikTok

alexa_reed2/TikTok

En liten och fascinerande blåfärgad manet var på stranden. En TikTok användare - Alexa - går fram till varelsen medan han spelar in den på video. Han vänder sig till sina miljoner följare och säger " kolla grabbar, det finns en manet här. Jag plockar upp den. Det är en manet, se hur stor den är. Den rör på sig. Jag slickar på den". TikTokern rör vid och klämmer på det transparenta djuret med blå nyanser och långa tentakler.

Men djuret som användaren rör vid och slickar på är inte en manet: det är faktiskt en portugisisk Man o War, också kallad portugisisk karavall eller "flytande terror". På grund av dess utseende förväxlas det ofta med en manet, men i verkligheten är det en sifonofor: det är inte bara ett djur utan det är en varelse som består av en uppsättning specialicerade individer som är fysiologiskt förbundna med varandra och ömsesidigt beroende av varandra. Dess stick är otroligt smärtsamma och lämnar stora blåmärken på huden. Fall har rapporterats om särskilt utsatta människor som har förlorat sina liv på grund av den portugisiska karavellen.

Advertisement
alexa_reed2/TikTok

alexa_reed2/TikTok

De finns främst på australienska stränder, surfare och simmare som regelbundet besöker dessa stränder vet att dessa varelser utgör en fara, men TikTok användaren var uppenbarligen inte medveten om djurets natur och potentiella faror. Lyckligtvis kom Alexa oskadd ut från den här upplevelsen, men det lär oss alla om hur viktigt det är att söka information om de platser vi besöker och de varelser som lever på dessa platser.

alexa_reed2/TikTok

alexa_reed2/TikTok

Andra TikTok användare kommenterade videon och skrev att killen gjorde fel när han underskattade djuret. En annan användare svarade på Alexas video och sa att man inte ska kopiera killens beteende. I vissa fall är det bättre att inte närma sig djur och inte bara för att skydda sig själv utan också för att respektera varelserna. Alexa raderade sedan videon från sin sida, förmodligen efter att ha insett att han hade gjort ett misstag.

Advertisement