130 stycken bikupor hos en biodlare förstörda, tusentals döda bin: "vi har förlorat allt"

av Titti Carlberg

06 Maj 2021

130 stycken bikupor hos en biodlare förstörda, tusentals döda bin: "vi har förlorat allt"
Advertisement

Återigen verkar det som om vissa människor känner sig berättigade att kunna göra sig av med den natur som omger dem och besluta om öden för varelser som tillsammans med oss befolkar den. Det vittnar den förödande upptäckten av en fransk biodlare som blev mållös när han insåg att någon hade förstört 130 stycken av hans bikupor, dömt tusentals bin till döden och orsakat förluster uppskattat till 50.000 euro.

Ett mycket allvarligt faktum, som tyvärr inte är isolerat. Tvärtom, det är inte första gången vi bevittnar sådana handlingar. Hur kan någon ens komma på tanken att utföra sådan barbarism går bortom all logik. Uppenbarligen är det en fråga som även biodlaren Mathieu Noirot ställde sig, han har berättat om händelsen full av ilska och besvikelse.

via France 3

Mathieu Apiculture/Facebook

Mathieu Apiculture/Facebook

"En lokal bonde ringde mig för att berätta att mina bikupor hade förstörts - sade biodlare Noirot - "när jag kom dit såg jag alla bikuporna på marken och de bin som inte hade klarat sig låg döda på marken. De var mycket flitiga under denna period, allt deras arbete har gått förlorat, nu är det bara ved av bikuporna".

Detta hände i Courtenay, i det nord-centrala franska departementet Loiret. Det är här som mannen hade bestämt sig för att ägna sig åt sin passion och sin hängivenhet till bin. Att vara biodlare var hela hans liv, och nu lider han svårt på grund av denna händelse. "Detta är ett hotkommenterar han - jag är i början av min karriär och jag har inga fiender, alla känner mig och det känns som att bli skjuten i ryggen, de är verkliga ynkryggar".

Advertisement
Mathieu Apiculture/Facebook

Mathieu Apiculture/Facebook

Det är inte svårt att förstå hans besvikelse inför en sådan elak handling. Även om förlusterna i ekonomiska och naturliga termer har varit stor, har biodlaren ingen som helst avsikt att ge upp. "Jag tar nya tag" fortsätter han, efter att ha sagt att han har gjort en polisanmälan. I själva verket är allt inte förlorat för honom, med att tanke på att Mathieu totalt sett fortfarande har ytterligare 270 bikupor som han kan lita på för att producera honung och stanna kvar på marknaden.

Mathieu Apiculture/Facebook

Mathieu Apiculture/Facebook

Men det är en liten tröst, eftersom de 130 förstörda bikuporna, av skäl som fortfarande ska klargöras men ändå är extremt allvarligt, är en grymhet som det inte finns någon motivering för. De tusentals och tusentals bin som förlorats i denna razzia av vandalism kommer tyvärr inte tillbaka och vi hoppas på att myndigheterna kan belysa de ansvariga och garantera Noirot den rättvisa han förtjänar.

Advertisement