Philip, det uppfunna spöket som visade sig för en grupp forskare under ett experiment

av Titti Carlberg

24 Maj 2021

Philip, det uppfunna spöket som visade sig för en grupp forskare under ett experiment
Advertisement

En rörelse av bordet, ett dunkande, ett plötsligt vinddrag, lampor som blinkar: har vi lyckats ta dig till en perfekt och typisk paranormal atmosfär? Om du svarar ja, så ska du veta att vi inte beskriver en film eller tv-serie med en skräckbakgrund, utan vad som verkligen hände en grupp kanadensiska forskare som bestämde sig för att genomföra ett mycket speciellt experiment.

Vad gjorde de? Så enkelt som det är otroligt: de väckte "till liv" ett spöke. Det stämmer: även om det kan verka något fantasifullt eller i alla fall inte som ett riktigt ämne, visade de berörda forskarna all människans makt genom ett fascinerande men samtidigt störande psykiskt test. För att göra detta uppfann de från grunden en historisk figur som levde på sextonhundratalet, som, efterfrågad, efter ett tag otroligt nog svarade.

via Liveabout.com

Pinterest - altereddimensions.net

Pinterest - altereddimensions.net

Om du inte tror på spöken kan denna historia få dig att ändra uppfattning. Vi är i Toronto, året är 1972, och gruppen forskare i fråga var en del av Toronto Society for Psychical Research. Bland dem fanns också den berömda genetikmatematikern A.R. George Owen, ett riktigt vetenskapligt sinne, som bestämde sig för att leda ett experiment med inga bestämda "rationella" konsekvenser.

Varför bestämde de sig för att skapa en fiktiv karaktär? Målet var att avgöra om det mänskliga sinnet kunde kommunicera med fiktiva ämnen, uppfunna med en sådan noggrannhet av detaljer att de ansågs vara verkliga. Från det fantastiska till det påtagliga, tack vare ett slags kollektiv övertygelse som dikterades av de närvarande.

Advertisement
Folklore Podcast/Youtube

Folklore Podcast/Youtube

Således "föddes" Philip Aylesford, en man som bodde i England från 1624, med militär utbildning, trevligt utseende och många oroliga kärlekshistorier. Skiftande öden som, i den existens som uppfanns av forskare ledde Philip till självmord. Detaljerna i hans liv studerades och etablerades i detalj, så mycket att allt matchade och fick stöd av lämpliga förklaringar. Vid den tidpunkten var allt som återstod att komma i kontakt med den här brittiska herren. Trots alla som trodde att det inte var möjligt lyckades experimentet.

Under flera mediumistiska sessioner, manifesterade sig Aylesfords "spöke" sig i form av en poltergeist, det vill säga en "bullrig ande" som rörde föremål genom att interagera med den grupp forskare som ställde honom frågor. Knackningar på bordet, plötsliga knuffar, blinkande ljus svarade på vad forskarna frågade, tills gruppen bestämde sig för att visa världen vad som hände med en offentlig session.

 

altereddimensions.net

altereddimensions.net

Så i närvaro av cirka 50 personer filmades sessionen och visade närvaron av Philip som kom för att levitera bordet. Deras spöke, trots allt, kom aldrig att realiseras, även om det faktum att det hade producerat sådana svar var inget annat än överraskande, med tanke på att Philip var i grund och botten en påhittad karaktär. Ingen kunde vid den tiden ge en vetenskaplig förklaring till dessa fenomen.

Folklore Podcast/Youtube

Folklore Podcast/Youtube

Det var först i ett senare skede som forskarna spårade de paranormala händelser som de hade sett till frukten av sitt undermedvetna, vilket hade gjort dem upprörda till att skapa en slags kollektiv hallucination. Hur det var möjligt att allt detta nådde så uppenbara nivåer förblev dock ett mysterium. Trots andra liknande experiment som ledde till skapandet av nya "andar" som heter Lilith, Axel och Sebastian, upprepades aldrig det som hände med Philip. Experimentet gick ändå in i historien och den kollektiva fantasin, så mycket att det inspirerade till filmerna The Quiet Ones och The Apparition ( respektive 2014 och 2012).

paranormal.about.com - Pinterest

paranormal.about.com - Pinterest

Vad tror ni? Kände ni till historien om Philip?

Advertisement