Att kontrollera sina drömmar och kommunicera med verkligheten medan man sover: ett sömnlaboratorium förklarar hur

av Titti Carlberg

03 Maj 2024

Advertisement

Skulle du vilja kunna ta kontrollen över dina drömmar och vägleda dem? I Nederländerna finns det ett sömnlaboratorium där detta är möjligt. Låt oss ta reda på mer.

Advertisement

Tydliga drömmar är väldigt sällsynt

Freepik

På Martin Dresler Sleep and Memory lab, på Donders Institute i Nijmegen, kan du lära dig att uppleva det som kallas "tydliga drömmar". Det innebär att du blir regissör för din drömupplevelse, inse att du drömmer och styra "filmen" som du vill. Oavsett om du vill flyga, besöka en annan planet eller träffa en person, allt du behöver göra är att vilja det och voilà: drömmen går i uppfyllelse, åtminstone i ditt sinne.

Det handlar med andra ord om att "hacka" sina drömmar genom att ta kontroll över dem. Medvetna drömmar är inte en vanlig upplevelse: det är inte lätt att inse att man drömmer och vägleder händelser, och i själva verket händer det väldigt sällan. Det finns dock företag som är intresserade av detta fenomen och de fokuserar sina ansträngningar på att skapa utrustning och verktyg för att uppmuntra tydliga drömmar.

Advertisement

Tydliga drömmar, en anomali i sömnen

Martin Dresler och hans team fokuserar sina studier på tydliga drömmar och övervakar hjärnaktiviteten när de inträffar.

"Vi tror vi vet vilka områden i hjärnan som är inblandade, inklusive prefrontala cortex, men vi vet fortfarande inte exakt vilka strukturer som ska stimuleras för att inducera en tydlig dröm" förklarar han.

Dr. Dresler framkallar i sin forskning tydliga drömmar hos frivilliga försökspersoner. Genom att stimulera deras sinne i vaket tillstånd och använda ljus, ljud och förändringar, uppmanar han dem att fokusera på dessa stimuli och på det sinnestillstånd de befinner sig i just då. Vid den tidpunkten skickar han samma signaler när deltagarna befinner sig REM-stadiet av sömnen. På så sätt kan deltagarna känna igen stimuli medan de drömmer och inse att de befinner sig i en dröm.

Denna teknik är effektiv i cirka 50% av fallen, även om medvetenheten om drömmen ofta är kortvarig och sällan överstiger 60 sekunder.

Enligt Dresler verkar hjärnan inte uppskatta tydliga drömmar, vilket "är ganska instabilt. Det verkar som att hjärnan inte gillar att befinna sig i det tillståndet. Man återgår snabbt till normalt drömmande eller uppvaknande. På sätt och vis kan tydliga drömmar ses som något som inträffar under en normal dröm".

Vi kan kommunicera under en tydlig dröm

Freepik

En anomali som därför snabbt återställs. Tydliga drömmar är dock ett viktigt verktyg för att upptäcka vad som händer i hjärnan när vi sover och hur sömn påverkar konsolideringen av minnen.

Dreslers framsteg har hittils visat att det är möjligt att interagera under klara drömmar: han bad sina volontärer att svara ja och nej på vissa frågor, samt lösa enkla matematiska operationer. 40% av deltagarna som drömde tydliga drömmar svarade korrekt med förbestämda etablerade ögonrörelser.

"Vi har visat att kommunikation med sovande deltagare är möjlig i båda riktningarna, från forskaren till den sovande och tillbaka.".

"Normala" drömmar är viktiga för att organisera information och bearbeta upplevda händelser, vilket lämnar utrymme för det omedvetna. Denna funktion kan misslyckas i tydliga drömmar, som dock representerar en liten procentandel av REM-fasen närhelst den inträffar, utan att vara skadligt.

Slutligen, för Dresler, kan det också vara ett användbart verktyg vid mardrömmar: "Med mardrömsterapi kan patienter under en mardröm inse att det som händer inte är verkligt och de kan till och med få aktiv kontroll över drömmen, eller besluta sig för att vakna.".

Advertisement