Vetenskapen förklarar varför många tonåringar luktar illa

av Titti Carlberg

03 Maj 2024

Advertisement

Det är ingen nyhet att tonåringar tenderar att inte lukta så gott. En forskning i Tyskland har undersökt och bekräftat denna aspekt hos tonåringar, och kommit fram till några förklaringar.

Advertisement

Tonåringars lukt "påminner om getter": studien

Pexels

Den behagliga babydoften ger vika för en ganska obehaglig lukt när barnet väl kommer upp i tonåren. I denna fas av livet aktiveras svettkörtlarna obönhörligt, vilket sker av skäl som rör evolutionära och kommunikativa syften.

I vilket fall som helst, enligt en tysk forskning, är resultatet en tonåring som luktar "ost, mögel, get och urin", vilket bekräftar den vanliga misstanken att tonåringar inte är ordentligt parfymerade, förutom den personliga hygienen: detta har dock inget med personlig omvårdnad och frekvensen av duschar att göra, utan handlar om två kemiska föreningar hos ungdomar som ger sig till känna vid pubertetens början.

Helene Loos, Diana Owsienko och Lisa Goppelt, docenter i arom- och luktforskning på Erlangen-Nὓrnberg, och Katharina Hierl, Laura Schäfer och Ilona Croy från Institutionen för Psykoterapi och Psykosomatik på Tekniska Universitetet i Dresden, skrev i ett uttalande angående studien:

"Har du någonsin hållit ett barn i famnen och känt en behaglig doft, följt av behovet att hålla barnet närmare och krama det hårdare? Eller, gått in i en tonårings sovrum och känt en ganska obehaglig lukt, och beslutat dig för att ge honom den integritet som tonåringar vanligtvis kräver?".

Advertisement

Jämförelse mellan babydoft och tonårslukt

Många föräldrar svarar troligen ja. För att genomföra forskningen applicerade forskarna bomullsplåster vid armhålorna på 18 barns, från 0 till 3 år, och 18 tonåringars, från 14 till 18 år, t-shirts och pyjamaser, alla från Dresden, Tyskland, strikt burna under natten. Syftet var att utvärdera skillnaden i kroppslukt mellan spädbarn och ungdomar, inklusive hur detta påverkar social kommunikation.

Innan experimentet fick deltagarna rådet att inte använda deodoranter eller sanitetsprodukter, samt undvika livsmedel som sparris, kål, vitlök och lök. Analysen visade att kroppen genomgår en drastisk luktförändring i början av puberteten.

De insamlade luktproverna visade mestadels samma kemiska föreningar i båda grupperna, men i tonårsgruppen fanns det ytterligare två, båda steroider. Den ena luktade mysk och sandelträ. Den andra, med en underton av mysk, kändes svett och urin. Dessutom hade ungdomarna också högre mängder karboxylsyror i talg, vilket gav dem en unken ostliknande lukt, blandad med jordiga och fruktiga toner.

Enligt studiens 6 författare är babydoften blommig och kan ytterligare uppmuntra föräldrars positiva känslor, men vilka är effekterna av ungdomars obehagliga lukt?

Puberteten förändrar kroppslukten hos ungdomar

Curioctopus

Föräldrar kan ha svårare att identifiera sina barns och kan till och med uppleva en slags motvilja: en initial form av frigörande som uppstår när de börjar bli mer självständiga, hävdar studien.

Kroppslukt är resultatet av en blandning kemikalier som oftast produceras när talg och svett kommer i kontakt med föreningar i området, eller bryts ner av hudmikrober. Puberteten genererar därför viktiga förändringar i denna process: studieförfattarna föreslår att deras resultat kan driva fram skapandet av nya deodoranter som kan maskera dåliga lukter på grund av hormonella förändringar hos ungdomar, som nu har lämnat bakom sig den söta blommiga doften som är typisk för små barn.

Advertisement