Under golvet på sin gård hittar de tusen mynt från 400 år sedan: skatten såldes på auktion

av Titti Carlberg

24 April 2024

Advertisement

Ett par fick en stor överraskning under renoveringsarbetet på deras bondgård i södra England, när de hittade något oväntat och värdefullt. Låt oss se vad.

Advertisement

Tusen antika mynt hittade under golvet på en bondgård

Golvet på South Poorton Farm där mynten hittades

Duke's Auctions

Föreställ dig att du renoverar köket i ditt hem och hittar en oväntad skatt gömd under golvet: detta är vad som hände ett lyckligt engelskt par, som efter att ha avlägsnat betongytan på sin bondgård i Dorset, i sydvästra England, hittade över tusen antika mynt.

Robert Fooks, jordbruksingenjör, och hans fru Betty, ville bara göra taket på våningen under högre på deras Fooks' South Poorton Farm, men när golvet avlägsnades lade de märke till en trasig glaserad keramikbehållare, i vilken det låg tusen mynt från 1600-talet. Det förvånade paret kontaktade omedelbart myndigheterna för att rapportera fyndet, som senare levererades till British Museum för identifiering. Sedan dess har mynten varit kända som Poorton skatten och auktionerats ut av Duke's Auctions.

Advertisement

Skatten på den engelska bondgården är värd över 35.000 pund

Den trasiga burken med de antika mynten

Duke's Auctions

Bondgården byggdes på 1600-talet och köptes av Fooks 2019. Skatten som hittades under golvet förväntas ha ett totalt värde på lite mer än 35.000 pund. I ett 400 år gammalt hus är det helt normalt att behöva utföra omfattande renoverings- och underhållsarbeten, men paret förväntade sig aldrig en sådan här upptäckt.

"I skymningen under en oktoberkväll arbetar en Poorton-bo outröttligt med fackelljus och gräver grunden till en stuga" läser vi på auktionshusets Instagram-profil. "Efter ett hårt slag mot golvet börjar marken skimra och glänsa när en skatt från svunna tider får nytt liv i nutiden".

En poetisk berättelse, som beskriver mynten inför auktionen

"The Poorton Coin Hoard är en stor samling som innehåller över 1000 mynt från den tredje perioden av Edward VI (1550-3) till 1641-3). Skatten inkluderar guldmynt med Jakob den förste och Karl den förste, halfpenny av silver, shilling och sixpence; silvershilling och sixpence med Elizabeth den första, Philip och Mary."

De 1000 mynten gick på auktion

En dubbelmynt i guld med Karl den förste

Duke's Auctions

Enligt analysen som utfördes på British museum ska skatten ha begravts runt 1642-44 av okänd anledning, men under en period då många konfliketr inträffade i Poorton-regionen.
De 1000 mynten auktionerades ut på morgonen den 23 april 2024

På tal om fyndet sa Betty Fooks, som arbetar som sanitär assistent: "Jag var med våra barn en kväll medan min man grävde med hackan när han plötsligt ropade på mig för att säga att han hade hittat något. Han hade lagt ner alla mynt i hinken. Om vi inte hade tagit bort golvet skulle de fortfarande ligga kvar under det. Jag antar att personen som grävde ner mynten hade för avsikt att komma tillbaka för att hämta dem, men att han aldrig fick chansen".
Julian Smith på Duke's förklarar: "I vissa områden fanns det gamla stenplattor under cementen, men området där mynten låg vara bara jord".

En antik skatt  som har uppmärksammats av många beundrare, både för dess värde och för den mystiska historien som omger den.

Advertisement