Enligt en studie finns det fyra olika sorters sömn hos vuxna: vilken är din?

av Titti Carlberg

19 Maj 2024

Advertisement

Vi vet alla att det är viktigt att sova, även om vi ofta sover mindre än vi borde. En nyligen utförd forskning från Pennsylvania State University har dock funnit att det inte bara handlar om hur mycket vi sover, utan hur vi sover. Faktum är att det finns fyra olika sorters sömn hos vuxna: låt oss se vilka och vilken inverkan de har på välbefinnandet.

Advertisement

En studie för att identifiera de fyra olika sömnvanorna

Unsplash

Ett team forskare från Pennsylvania State University genomförde en studie i syfte att utforska sambandet mellan sömnvanor och allmän hälsa. För att göra det analyserade forskare data om nästan 4000, personer, insamlade genom undersökningar mellan 2004 och 2017. Studien fokuserade på sömnkvalitet och undersökte indikatorer som regelbundenhet, tillfredsställelse, effektivitet och sömnvaraktighet, men utan att glömma demografiska variabler och livsstilar. Så här säger Soomi Lee, huvudförfattare till studien:

Dessa fynd kan tyda på att det är väldigt svårt att ändra på våra sömnvanor eftersom sömnkvalitet är en integrerad del av vår övergripande livsstil. De kan också tyda på att människor fortfarande inte vet vikten av sömn och hällsosamma beteenden relaterade till den.

 

Advertisement

Fyra olika sömnvanor hos vuxna: bara en av dem är hälsosam, inte de andra

Unsplash

Efter att ha analyserat den enorma mängd data som samlats in under mer än 10 år identifierade forskarna fyra olika sorters sömn hos vuxna. Den första gruppen är de som sover gott och har en hälsosam sömnrutin: de går till sängs vid lämpliga tider, sover ett visst antal timmar, känner sig inte trötta på dagen och så vidare. De andra tre grupperna handlar istället om:

  • de som sover mindre än genomsnittet, men kommer ikapp på helger och lediga dagar;
  • de som kan definieras som sömnlösa, som har svårt att somna och är trötta under dagtid;
  • de som njuter av eftermiddagslurar samtidigt som de sover bra på natten.

Studien upptäckte en intressant aspekt: de flesta tenderar att behålla samma sömnmönster under åren. Detta är en positiv aspekt för dem som tillhör den första gruppen, mindre positiv för de andra.

Vikten av sömn för allmän hälsa

Bland de fyra sorters sömnvanor som upptäckts av forskare är det mer sannolikt att vissa påverkar det allmäna välbefinnandet, som till exempel hos de som har svårigheter att somna. Denna sannolikhet är lägre för dem som tar många eftermiddagslurar och för dem som tar igen det under helgen, men endast tillfredsställande och regelbunden sömn har en positiv inverkan på personliga förhållanden.

Av denna anledning är det viktigt att undervisa människor om vikten av att sova ordentligt och gott, kanske med några bra metoder. Att undvika elektroniska apparater i sängen hjälper, liksom att träna regelbundet men inte för sent på kvällen. Kort sagt, att investera i sömn leder till betydande och mätbara fördelar för det allmänna välbefinnandet. Och allt utgår från en enkel, men inte trivial fråga: vilken typ av sömn är min?

Advertisement