Rev över 40 pyramider för att söka efter skatter: den otroliga berättelsen om Giuseppe Ferlini

av Titti Carlberg

29 Mars 2021

Rev över 40 pyramider för att söka efter skatter: den otroliga berättelsen om Giuseppe Ferlini
Advertisement

När vi står inför historiska underverk som pyramiderna, är en av de första sakerna som vi kommer att tänka på fascinationen som dessa konstruktioner medför. En prakt som förtjänar att återupptäckas, förstås och värderas: i grund och botten är det precis vad arkeologi handlar om. Vad skulle ni dock tänka om vi berättade att arkeologens roll tidigare var mycket mindre försiktig och exakt mot vad den är idag, så mycket att det kunde skada värdefull vittnesbörd utan att få några komplikationer?

Vi överdriver inte: för att bevisa det ska vi berätta historien om italienska Giuseppe Ferlini, en man som i syfte att gräva upp gamla artefakter och skatter, har praktiskt taget rivit över 40 stycken tusenåriga pyramider.

via Amusing Planet

Advertisement
Unknown/Wikimedia

Unknown/Wikimedia

Född i Bologna, Ferlini levde en äventyrlig tillvaro, som ledde honom att resa genom Balkan, Grekland och Egypten, där han ställde sig till tjänst i den nationella armén för erövringen av Sudan, han tog dessutom på sig rollen som kirurg. Detta är under första hälften på 1800-talet, och intressetför antiken hade redan väckt många karaktärers nyfikenhet, fascinerade av arkeologiska skatter och återupptäckten av antika civilisationer.

Ferlinis vistelse i Egypten tjänade också detta syfte. Bokstavligen förtrollad av sökandet efter guld och andra dyrbara skatter i de östra länderna bestämde sig italienaren för att ägna kropp och själ till att söka dessa rester. För att utföra sitt uppdrag och denna väsentliga uppgift valde han platsen Meroe, en forntida och fascinerande stad belägen på östra stranden av Nilen, i dagens Sudan, huvudstaden i det nubiska Kungariket Kush.

Advertisement
Unknown/Wikimedia

Unknown/Wikimedia

Just på denna plats inspirerades de gamla faraoerna av egyptierna att sätta upp sina pyramider. Även om de är mindre forntida, mindre till storlek och mindre kända än de egyptiska, är dessa monumentala verk lika värdefulla och ovärderliga. Ferlini blev medveten om platsen och de möjliga skatter den kunde innehålla, och bestämde sig för att börja gräva i "partnerskap" med den albanska köpmannen Antonio Stefani.

B N Chagny/Wikimedia

B N Chagny/Wikimedia

Med fruar, tjänare och bärare flyttade de två till den arkeologiska platsen 1834 och började gräva efter skatter. Med tanke på de dåliga initiala resultaten bestämde sig Ferlini för att öka takten och fokusera på pyramiderna. Så efter att ha lejt cirka 500 lokala infödingar beordrade han att de skulle rivas ner.

Skadorna på de underbara strukturerna fortsatte utan avbrott.Från toppen till botten upptäcktes och förstördes över 40 pyramider. Upptäckterna fortsatte dock att inte vara så fantastiska som Ferlini förväntade sig. De största skatterna hittades i den större pyramiden, känd som N6. Detta var graven till drottning Amanishakheto som regerade mellan 10 f.Kr. till 1 e.Kr. Förutom  sin sarkofag hittade skattjägarna amuletter, olika juveler och föremål till begravningsutrustningen.

 

TrackHD/Wikimedia

TrackHD/Wikimedia

Rädda för att de infödda skulle lägga sig i bakhåll för att stjäla de dyrbara föremålen, tog Ferlini och Stefani allt de kunde ta, lastede kamelerna och flydde på natten ufför Nilen till Kairo. Vid den tidpunkten var allt som återstod att dra nytta av det de hittat i Meroe. Mellan försäljning, donationer och auktioner, hamnade Ferlinis skatt -eller snarare de förstörda pyramidernas- i olika delar av Europa.

Sven-Steffen Arndt/Wikimedia

Sven-Steffen Arndt/Wikimedia

Även om det vid den tiden fanns många karaktärer som, precis som Ferlini, genomförde sina "utgrävningar" utan någon vetenskaplig uppmärksamhet och också gick till historien, minns man mannen från Bologna idag enbart som den person som förstörde pyramiderna.

Advertisement
Valerian Guillot/Flickr

Valerian Guillot/Flickr

Visst idag är det imponerande att läsa historien om hans äventyr, handlingar som anses vara normala i en tid som inte längre existerar, och som idag -är vi säkra på- skulle göra vilken som helst av historiker eller arkeolog blek.

Advertisement