Varje dag rensar denna förlamade man floderna från plast: ett foto förändrade hans liv

av Titti Carlberg

30 Mars 2021

Varje dag rensar denna förlamade man floderna från plast: ett foto förändrade hans liv
Advertisement

Ett enkelt foto räckte för att förändra livet för huvudpersonen i vår berättelse. Vi överdriver inte, för det är precis vad som hände med Rajappan, en 69-årig indier som inte har haft ett så lätt liv.

Vid 5 års ålder förlamades den här mannen, som drabbades av polio. Men det har inte hindrat honom från att fortsätta att leva sitt liv och att utföra ett lika viktigt som tröttsamt uppdrag: att rensa floden i området där han bor från plastavfall. Det var under denna aktivitet som en ung fotograf förevigade honom, och från det ögonblicket är inget längre sig likt.

via Nandu KS/Facebook

Advertisement
Nandu Ks/Facebook

Nandu Ks/Facebook

Fotot är ett av dem som är avsedda att göra historia för det starka budskapet det innhåller. Nandu KS, fotograf för Pro Media, letade efter en historia att berätta och tydligen så hittade han den han letade efter.

När han gick över en bro så såg den unge mannen ner mot floden och lade genast märke till Rajappan som passerade under den, på sin båt full av plastavfall. Ett klick räckte och livet för denna funktionshindrade äldre personen förändrades. Bilden, i själva verket, med stor effekt särskilt för den historia som hör samman med den har snabbt gått ett varv runt jorden och nått allmänhetens uppmärksamhet.

Advertisement
Nandu KS/Facebook

Nandu KS/Facebook

I flera år har Rajappan samlat flaskor, skrot, skräp och allt annat som förorenar hans flod med plast för att tjäna pengar. En aktivitet som inte är lätt för honom, förlamad och inte längre så ung. På bilden som Nandu tagit av honom ler han emellertid med tillförsikt, och det är leendet som gör scenen ännu mer fascinerande.

"Jag såg folk kasta flaskortill honom i floden -berättade fotografen- han samlade dem, fyllde sin båt med plast utan att sluta le". För några mynt om dagen, tillräckligt för att köpa mat, var Rajappan där och gjorde sin plikt.

 

Nandu KS/Facebook

Nandu KS/Facebook

"Någon borde rensa floden från avfall -säger den villiga indiska mannen- jag gör vad jag kan". Med en avväpnande enkelhet uttrycker det fotot bättre än tusen ord ett mycket kraftfullt budskap om engagemang och dedition, som går utöver all motgång och kan inspirera var och en av oss.

Nandus foto blev offentligt, så mycket att den indiska premiärministern berömde Rajappan offentligt och gjorde honom ännu mer känd. Vid den tidpunkten tog det inte många dagar innan det kom hjälp. Inte bara det att den funktionshindrade 69-åringen fått stöd från FN utan också har många medborgare börjat skicka honom gåvor i tacksamhet för det han gör. 

Pro media/Youtube

Pro media/Youtube

Bland de mest betydelsefulla är en ny motorbåt som en affärsman skänkte, liksom en motoriserad rullstol från ett företag. Ett nytt hem planeras för att mannen ska kunna bo i säkerhet.

Kort sagt, det fotot var en riktig gnista som andtände en flamma av solidaritet och belyste en otrolig verklighet som Rajappans. Ingen tvekan om det: ett slumpmässigt möte kan ibland verkligen förändra allt.

Advertisement