Danmark kommer att bygga den första konstgjorda energi ön: med vindkraft kommer den att tillfredsställa 10 miljoner familjer - Curioctopus.se
x
Danmark kommer att bygga den första…
Grannarna blockerar hennes bil med ett stort stenblock: geologen hämnas för att lära dem en lektion En dammsugarrobot flyr från affären och rengör stadens trottoarer: videon är surrealistisk

Danmark kommer att bygga den första konstgjorda energi ön: med vindkraft kommer den att tillfredsställa 10 miljoner familjer

23 Februari 2021 • Av Titti Carlberg
790
Advertisement

Vindö kommer att bli namnet på den första energiön i världen, byggd speciellt för att producera "grön" el för miljontals hushåll. Om du tror att en sådan plats är frukten av fantasi eller ett ouppnåeligt projekt, så tror du fel, för det är precis vad Danmark kommer att uppnå genom ett ambitiöst initiativ som syftar till att skriva historia.

Regeringen i det nordeuropeiska landet har godkänt investeringsplanen för att bygga en riktig konstgjord ö, belägen i Nordsjön, cirka 80 km från Jyllands kust, på vilken den stora huvudpersonen kommer att vara vinden. Ja, för det är tack vare vindkraften som man beräknar att behoven hos 3 miljoner familjer kan tillgodoses. En miljövänlig energi pol som aldrig setts tidigare, som syftar till rekordeffektivitet och förtjänar att upptäckas på nära håll.

28 miljarder euro: detta är det belopp som tilldelats den danska megaön, med enhetligt stöd från verkställande direktören. Vindö kommer att ha en kapacitet på 3 gigawatt vindkraft som enligt regeringens planer kommer att nå 10 efter ytterligare utvidgningar. Det betyder i enkla termer att denna förnybara energipol kommer att motsvara 25 havsbaserade vindkraftsparker.

Det blir inte en "vanlig" energiplattform, utan en riktig ö  med en yta på 120.000 kvadratmeter, runt vilken hundratals vindkraftverk kommer att placeras.

Advertisement

Dessa vindblåsta blad kommer att leverera energi inte bara till danska konsumenter utan också till konsumenter i andra europeiska länder. Det uppskattas att ön, när den är klar, kommer att kunna täcka konsumationen av 10 miljoner familjer.

Enligt den danska regeringen, "kommer polen att öka produktionen av förnybar el i syfte att uppnå ett klimatneutralt Europa".

Vindkraftverken kommer att överföra energin till öns centrala nav, varifrån den sedan flyttar till önskade destinationer. Ett fascinerande och imponerande projekt för dess omfattning, som kan markera början på en ren och förnybar energiförändring, en aspekt som inte bör underskattas i perspektivet på en framtid där människan inte längre skadar planeten för att tillgodose sina behov.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack