En man hittar 1300 guldmynt under fågelskådning: en skatt som har varit begravd i nästan två årtusenden - Curioctopus.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
En man hittar 1300 guldmynt under fågelskådning:…
20 föräldrar och farföräldrar som bara inte kan komma överens med teknik 20 personer som vägrade att sälja sina hem för att ge plats för vägar och byggnader

En man hittar 1300 guldmynt under fågelskådning: en skatt som har varit begravd i nästan två årtusenden

Av Titti Carlberg
5.979
Advertisement

Det är inte första gången vi berättar om autentiska skatter som av en slump hittas av personer som inte ens kunde föreställa sig att de skulle stöta på dem. Vi pratar om alla dessa trevliga men oväntade fynd, som gör nyheter och genererar en känsla av hopp just för att det potentiellt kan hända vem som helst.

Mannen som vi ska berätta om vet något om det, som snubblade över en riktig skatt medan han var ute på fågelskådning på ett fält i östra England. På marken fanns ett iögonfallande antal gamla mynt, analyserade och värderade av experter som minst sagt värdefulla föremål.

via: Daily Mail

Medans han spanade på en vråk, hände det att mannen -som vill vara anonym- lockades av en skimring som kom från marken. Förutom att vara en fågelentusiast äger den lycklige mannen också en metalldetektor, även om han den dagen -som han senare berättade- inte hade som avsikt att leta efter skatter.

Den gyllene skenet var dock värt att undersöka. Det tog inte lång tid att upptäcka att det kom från ett mynt som såg väldigt gammalt ut. Efter att ha noterat att det fanns andra i närheten, skyndade mannen sig hem för att hämta sitt pålitliga instrument och fortsatte sin sökning. Inom några timmar hade han grävt fram cirka 1.300 mynt från 40-50 e Kr.

I nästan 2000 år hade pengarna legat begravda där, svalda på en engelsk åker. Det är ingen idé att försöka beskriva överraskningen hos mannen när han insåg vad han hade hittat. Efter att experter hade analyserat mynten gjordes det känt att varje mynt har ett värde på 720 euro vilket multiplicerat med 1.300 ger minst sagt fantastiska resultat. Skatten skulle vara värd över 900.000 euro!

Enligt experter går mynten tillbaka till den tid då den keltiska drottning Boudicca ledde det stora upproret mot romarna, i spetsen för Iceni-stammen. Det är möjligt att mynten i fråga var en sorts insättning, gömd där för att kunna ta från dem vid behov. Oavsett historien råder det ingen tvekan om fyndets unika egenskaper.

Advertisement

"Jag var andfådd -sa den anonyma upptäckaren- jag hade bara gått ut på en promenad och plötsligt befann jag mig bredvid en keltisk skatt". De ansvariga myndigheterna kommer nu att avgöra om mannen får behålla det han har hittat eller om han blir tvungen att donera dessa värdefulla föremål till ett museum mot en hittelön som ska delas med ägaren till åkern. Hur som helst, för honom var det verkligen en mer än lycklig händelse, som långt överstiger alla andra fynd.

En extraordinär upptäckt inte bara för honom utan för hela mänskligheten, som tack vare dessa mynt har möjlighet att komma i kontakt med värdefulla och fascinerande element, kunna berätta något mer om vårt förflutna och perioder fulla av händelser som den med drottning Boudicca. Vem vet hur många andra liknande skatter som kan ligga begravda under våra fötter...

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack