Man har upptäckt en sällsynt krigshjälm som är 2.500 år gammal: den hittades i en grotta full med andra skatter - Curioctopus.se
x
Man har upptäckt en sällsynt krigshjälm…
Hon är nyfödd, men föddes redan för 27 år sedan: det här barnet kunde ha varit i samma ålder som sin mamma 17 mammor och pappor som borde få medalj för hur de hanterar sitt föräldraskap

Man har upptäckt en sällsynt krigshjälm som är 2.500 år gammal: den hittades i en grotta full med andra skatter

21 December 2020 • Av Titti Carlberg
12.989
Advertisement

Det finns upptäckter så sensationella att de kan katapultera oss på ett ögonblick mitt i scener och situationer som vi kanske bara fram till dess visste genom historieböcker, filmer eller dokumentärer. Visst detta är den upplevelse som arkeologer levde när de befann sig framför en krigares grav inuti vilken sällsynta och värdefulla skatter legat begravda i årtusenden, föremål som med en enda blick kan ge spektakulära förslag.

Symbolen för denna upptäckt är faktiskt en sällsynt brons hjälm med en typisk öppen ansiktsform, vars ursprung går tillbaka till det antika Grekland, med utmärkta sannolikheter för en komprimerad period mellan åttonde och århundradet f.Kr. I årtusenden har den legat begravd där, tillsammans med andra skatter av metall inneslutna i den otroliga graven, en riktig grotta av skatter.

Vi befinner oss i Kroatien, närmare bestämt i Zakotarac, i södra Dalmatien. Det är här som forskare, med början från 2019, har identifierat ett område av särskilt arkeologiskt intresse. Utgrävningarna har därmed fört fram den kända berggraven som med stor sannolikhet är tillägnad en krigare som levt där under fjärde århundradet f.Kr.

Det är i själva verket ett grekiskt-illyriskt objekt, ett tillbehör som blev populärt genom århundradena och smidd i olika typer tills det blev föråldrat. Krigaren som var plaserad i en öst västlig position var inte ensam i graven. Det fanns två personer till som låg begravda där enligt arkeologernas resultat, inklusive en kvinna som bar ett armband i brons.

Men det slutar inte här. Förutom hjälmen och armbandet befann sig experterna framför dussintals metallvapen, grekiska vaser, spjut, knivar, bronsprydnader, glaspasta och bärnstensfärgade pärlor. Kort sagt en riktig kista full med forntida skatter, som kan ge oss värdefull vittnesbörd om den tidens liv för människorna som bodde på dessa platser.

Enligt professor Potrebica, forskningskoordinator vid universitetet i Zagreb, är den grekisk-illyriska hjälmen "exeptionellt sällsynt" eftersom att den är en del av ett typologiskt tillbehör av vilket endast cirka 40 exemplar är kända i Europa. Vaserna som hittats i graven är också av stor betydelse och sällsynthet, enligt forskarna bland de mest värdefulla i tiden. Forskarnas avsikt är att fortsätta med undersökningarna i området, vilket anses vara ganska lovande när det gäller arkeologiska fynd och vittnesbörd.

Nu återstår det bara att vänta och se om forskningen kommer att belysa andra fynd som dessa, en fascinerande "blixt" på oss alla, som får oss att bättre förstå hur vi var.

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack