Tusentals målningar som går tillbaka 12.500 år har upptäckts i Amazonas: det är grottmålningen "Sixtinska kapellet" - Curioctopus.se
x
Tusentals målningar som går tillbaka…
20 genialiska människor som har löst sina vardagliga problem med uppfinnesrikedom och en anda av anpassning 18 arkitekter som har designat byggnader så absurda att de verkar komma ur apokalyptiska scener

Tusentals målningar som går tillbaka 12.500 år har upptäckts i Amazonas: det är grottmålningen "Sixtinska kapellet"

04 December 2020 • Av Titti Carlberg
1.073
Advertisement

Ibland kommer det förflutna tillbaka mitt framför våra ögon på de mest oväntade sätten. Det är just vid det tillfället som vi befinner oss här inför en otrolig vittnesbörd från mycket avlägsna tider, fascinerande och perfekta fynd för att få veta mer om vårt ursprung och vårt avlägsna förflutna.

Tänk att du är en arkeolog och upptäcker, mitt i den colombianska Amazonas regnskog, vägg på vägg av klippningar och målningar, verk som går tillbaka 12.500 år och som belyser framställningar av utdöda varelser som tillhör istiden. Förvåningen skulle ha varit mycket stark, och det var precis vad forskarna som var huvudpersonerna i en upptäckt av detta slag kände, i det som kallas "Antikens kapell".

Namnet "Sixtinska Kapellet" räcker för att få oss att förstå magnifiteten av den arkeologiska platsen i fråga. Det finns tiotusentals målningar av djur och mänskliga teman i Colombia, i ett skogsområde som sträcker sig nästan 13 kilometer. Dessa är så många och välbevarade hällristningar att arkeologerna inte kunde låta bli att jämföra dem med Michelangelos underbara verk.

Mastodoner, paleolama,jättelovare och förhistoriska "hästar": djuren som avbildats i denna otroliga "samling" lämnar inget utrymme för tvivel om den period de skapades. Förmodligen var deras författarenågra av de första människorna som satt sin fot i Amazonas skog, och dessa bilder är sanna "ögonblicksbilder" av en förlorad civilisation i n värld som helt skiljer sig från den nuvarande.

Advertisement

Förutom grottmålningens omfattning, är det som mest imponerade forskarna den otroliga förmågan hos människorna som skapade den, som kunde klättra upp i höga och obekväma positioner för att skildra scenerna. Platsen, som ligger i Serrania de Lindosa, är också väldigt avlägsen: för att nå den måste man gå i circa fyra timmar in i skogens djup, omgiven av en miljö full av faror.

Upptäckten, som gjordes känd i november 2020, skulle faktiskt gå tillbaka till föregående år, både för vederbörliga utredningar och för att den presenterades i en dokumentär tillägnad den, som förbereddes. "Målningarna är så stora-kommenterade forskarna från det brittisk-colombianska teamet som hittade fynden-att det kommer att ta generationer av år att studera dem".

En upptäckt som är intet mindre än sensationell, som bara skulle representera toppen av ett isberg som består av mycket värdefull vittnesbörd som kastar nytt ljus över avlägsna perioder och förlorade civilisationer. Att observera det är verkligen fascinerande, eftersom det får en att tänka på människorna som var där mitt i skogen och försökte berätta sin tid.

Advertisement
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack