Detta specialfartyg klarar att stå lodrätt och "sjunka" ner i havet för att forska - Curioctopus.se
x
Detta specialfartyg klarar att stå…
16 bilder fulla av otur som skulle uppröra även den mest lugna personen Ett bältdjur försöker stoppa bilar för hjälp: en man ser honom och ger honom lite färskt vatten

Detta specialfartyg klarar att stå lodrätt och "sjunka" ner i havet för att forska

15 November 2020 • Av Titti Carlberg
1.237
Advertisement

Den som ser ett fartyg placerat diagonalt eller vertikalt i förhållande till vattnet skulle oroa sig omedelbart och tro det värsta. Eftersom det är en position som genast får dig att tänka på att fartyget sannolikt håller på att sjunka.

Men det är inte alla fartyg som verkligen sjunker. Åtminstone inte den vi ska berätta om, en mycket speciell båt som "dyker" i havsdjupet av olika skäl som är allt annat än tragiskt, och uppenbarligen också kan återuppstå som om inget hade hänt. Om ni inte tror att det är möjligt, så har ni ännu inte sett RP Flip i aktion.

Lite mer än 20 minuter: det är tiden som RP Flip, ett 108 meter långt fartyg som är designat av den amerikanska flottan, behöver för att från ett horisontellt läge på vattenytan till ett helt vertikalt läge med en rotation på 90 grader som gör att hon nästan försvinner helt ner i djupet. Hennes namn som är förkortningen av Floating Instrument Platform, och hon är faktiskt ett riktigt flytande instrument för forskning.

Bakom denna skapelse finns Scripps Ocanography Institute, och fartyget tack vare dess särdrag att kunna sjunka i vertikalt läge, är det ett perfekt sätt att studera höjden på vågorna, samla meteorologisk data och mäta olika parametrar för det marina och oceaniska vattnet.

RP Flip har inga motorer för att bättre kunna fånga upp signaler som kommer från djupet i vattnet där hon ligger. Om man går in i henne så märker man ännu mer att hon är unik, allt som finns därinne är konstruerat för att platsa både vertikalt och horisontellt. Alla rum har till exempel två dörrar, den ena för när hon navigerar och den andra för när hon är i forskningsläge.

Advertisement

I videon där man får se henne in aktion är väldigt fascinerande och bevisar än en gång-som om det skulle behövas-att intelligensen hos mannen och den tekniska utvecklingen kan nå nivåer som inte är mindre än unika och originella. Har ni nån gång sett ett sånt här fartyg? Skulle ni vilja gå ombord?

Här har ni länken till videon där ni kan se RP Flip även invändigt:

https://www.yuotube.com/watch?v=shPATcV9Dzw

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack