Under en dykningsutflykt träffar en tjej på och filmar ett mycket ovanligt exemplar av en mönstrad örnrocka

av Sara Lindbladh

29 Maj 2020

Under en dykningsutflykt träffar en tjej på och filmar ett mycket ovanligt exemplar av en mönstrad örnrocka
Advertisement

Ibland får vi vara med om upplevelser som är så speciella att det är svårt att få bort dem från vårt minne och naturen vet verkligen hur den ska överraska oss på de mest spektakulära och oväntade sätt. När vi hamnar framför djur, situationer, landskap och fenomen som vi verkligen inte förväntade oss att få se, lämnar det ett särskilt stort intryck på oss.

Detta hände Jacinta Shackleton, en 26-årig marinbiolog, när hon under en dykning i vattnen utanför Lady Elliot Island, en australiensisk ö omgiven av barriärrevet, av en ren slump stötte på ett extremt ovanligt exemplar av en marin varelse känd som Ornated Eagle Ray ("Mönstrad örnrocka" på svenska, Aetomylaeus vespertilio enligt den vetenskapliga definitionen) - en broskfisk som är "släkt med" rockan. En varelse som är mer unik än ovanlig, filmad i hela sin prakt

via Indy100 - The Independent

Advertisement

Ett oförglömligt möte, det som studenten och undervattensfilmaren fick vara med om. Den superspeciella fisken tillhör en art som håller på att utrotas, och anses vara i stor fara. Föreställ er situationen: om det var en otrolig upplevelse bara att få simma runt under vatten på en fantastisk plats som barriärrevet, var det helt magiskt att dessutom få stöta på en sådant djur.

Shackleton berättade att hon bokstavligt talat blev förhäxad av den mönstrade örnrockan som, under 10 långa minuter, lät henne simma vid dess sida, medan hon filmade den. Videon, som hon sedan delade på sin Instagramprofil, spreds över världen, och har därmed gett alla möjlighet att beundra en syn med en påtagbar lockelse.

Advertisement
jacintashackleton/Instagram

jacintashackleton/Instagram

Biologen sa att hon blev särskilt tagen av de otroliga färgerna och mönster som fisken har på ryggen - en anledning, tillsammans med den långa svansen, till varför vissa jämför den med enhörningar. Dess mantel kan uppnå ett omfång av cirka 2,4 meter, och arten är så ovanlig att den har iakttagits mindre än 70 gånger runtom i världen. Människans intensiva fiske har successivt lett till att antalet exemplar har minskat, och ökat risken för deras utdöende.

Mötet med denna fascinerande rocka blev dessutom ännu mer speciellt för Jacinta eftersom det inträffade under hennes sista dykning innan det blev förbjudet att besöka ön på grund av lockdown, till följd av coronaviruset. Det verkar nästan som att detta ovanliga djur på något sätt "väntade" på henne i de djupa vattnen och bekräftade, om det nu behövdes, hur storslagen och varierad vår natur är.

Advertisement