En fotograf lyckas fånga en av de skarpaste bilderna av månen, och sätter ihop de olika faserna till ett enda foto

av Sara Lindbladh

21 Maj 2020

En fotograf lyckas fånga en av de skarpaste bilderna av månen, och sätter ihop de olika faserna till ett enda foto
Advertisement

Dagens teknologi har nått sådana nivåer att den kan skänka oss bilder och scenarier som, bara för några år sedan, skulle ha varit helt otänkbara. Vi inser det när vi till exempel får se foton som är så häpnadsväckande att de visar oss, i ett helt nytt ljus, detaljer och objekt som vi fram till det ögonblicket hade ignorerat.

Ta rymdfotografier till exempel: teleskop, teknik och instrument som vi idag har tillgång till har uppnått nivåer av precision så höga att de ger oss bilder som är minst sagt sensationella. Som de som fotografen Andrew McCarthy "satte ihop", när han till kraften hos sina verktyg även la till sin stora uppfinningsrikedom, samt mycket tålamod. Resultatet? Bilder av månkratrar som är några av de mest detaljerade vi någonsin sett, ihopsatta på ett otroligt unikt sätt.

via cosmic_background/Instagram

Advertisement
cosmic_background/Instagram

cosmic_background/Instagram

Under två veckor samlade killen ihop tusentals bilder av den växande månen. Allteftersom dagarna gick blev allt större delar av vår satellit synliga, tills den tillslut var helt full. Genom att kombinera alla bilder, kartlägga och lägga dem på rad bredvid varandra, fick han fram det resultat som han sedan visade för världen.

Månens yta visas upp med en otrolig detaljrikedom, och så även alla dess otaliga kratrar. En precision som var möjlig tack vare det skickliga arbetet med att sätta ihop bilderna, i vilket Andrew använde klarhet och kontrast genom att arbeta med den gräns där ljuset möter mörkret ("terminatorn"). Vanligtvis är de kratrar som är synliga från jorden mycket färre än de som syns på McCarthys bilder, och det är just detta som gör dem otroliga.

Advertisement

Ett arbete som, vilket fotografen själv har erkänt, var "mödosamt" men som utan tvekan har gett upphov till hans tydliga och fascinerande resultat. För övrigt, att upptäcka nya aspekter av rymden och de himlakroppar som omger oss är något som alltid har genererat nyfikenhet och uppmärksamhet. I det här spelar månen, med sina ljusa och mörka sidor, en särskilt viktig roll.

cosmic_background/Instagram

cosmic_background/Instagram

Advertisement