En video visar Mars landskap i 4K för allra första gången: bilderna får en att tappa andan - Curioctopus.se
x
En video visar Mars landskap i 4K för…
15 fotografier som visar att tiden kan ändra allt på de mest enastående och fascinerande sätt En mycket ovanlig gul sköldpadda med rosa ögon har hittats i Indien: det kan röra sig om albinism

En video visar Mars landskap i 4K för allra första gången: bilderna får en att tappa andan

30 Juli 2020 • Av Emma Fisone
873
Advertisement

Kännedomen om Mars är, sedan en lång tid tillbaka, en skiljelinje mellan dagens och framtidens rymdutforskning. Den "röda planeten" är den himlakropp som utan tvekan drar till sig mest uppmärksamhet - samt fantasier om "kolonisation" - av oss människor och vetenskapen. Det är ingen tillfällighet att det genom åren har gjorts efterforskningar för att kunna bekräfta om denna "värld" 50 miljoner km bort från vårt hem kan utgöra en miljö för levande organismer. 

Förutom olika undersökningar och simuleringar, så kommer det ibland verkliga vittnesmål från rymdfarkoster som har skickats till Mars för att "sondera terrängen". Bilderna som vi ska visa er, tagna av NASA och sammanställda av ElderFox Documentaries, är verkligen fascinerande. Dagens teknologi ger oss tillgång till detaljerad och högupplöst information som var otänkbar för bara några år sedan.

Filmerna och bilderna ifråga är tagna av de tre kända rymdsonderna Spirit, Opportunity och Curiosity. Det är deras kameror med mycket hög upplösning, som har kunnat ge oss bilder och videor som är minst sagt imponerande, verkliga vykortsbilder från en värld långt härifrån, men ändå närmare än vad man tror.

Mer specifikt så är rymdföretagets sammanställda material med kvaliteten 4K, alltså en mycket hög bildupplösning. Som NASA själva säger, är det den absolut första gången som man kan se planetens landskap på ett sådant realistiskt sätt. Det ser nästan ut som att man kan röra vid den.

Advertisement

Det största problemet med rymdsondernas bilder är överföringskapaciteten som ofta inte räcker till för en bra bildkvalitet.

I alla fall så har rymdsonderna lyckats ge liv till imponerande resultat efter att ha kombinerat bilderna. Det återstår bara att beundra och betrakta dem med nyfikenhet för den som för första gången står inför en ny värld, som om vi stod där på riktigt och tittade med våra "utomjordingsögon".

Via denna länk så hittar ni den spektakulära videon på de marsianska landskapen i 4K:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=268&v=ZEyAs3NWH4A&feature=emb_logo

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack