I Kenya har en "zonkey"-unge fötts, den lustiga korsningen mellan en zebra och en åsna

av Sara Lindbladh

11 Maj 2020

I Kenya har en "zonkey"-unge fötts, den lustiga korsningen mellan en zebra och en åsna
Advertisement

Hur gullig skulle inte en korsning mellan en zebra och en åsna vara? Kanske med de karaktäristiska svartvita ränderna från zebran och nosen hos en åsna. Trots att denna otroliga hybrid mellan två däggdjursarter kan verka omöjlig, är naturen full av oväntade överraskningar. Titta därför på Chyulu Hills National Park i Kenya; bredvid en av parkens zebror upptäcktes en korsning mellan en zebra och en åsna: en riktig liten "zonkey"!

via CNN

Advertisement

När vårdare från Sheldrick Wildlife Trust, en organisation som arbetar för att rädda och rehabilitera djur, hittade det lilla fölet, upptäckte de att det hade svartvita ränder men att de var ganska svaga bara täckte halva kroppen. Efter att ha tittar närmare på det, insåg de att det fantastiska fölet inte alls var en zebra: det var en zonkey, avkomman från en zebra och en åsna! I ett inlägg. pubblicerat på sina sociala medier, berättar Sheldrick Trust: "När man arbetar med den vilda faunan, lär man sig att förvänta sig det oväntade. Även den berättelse som kan verka självklar kan till slut visa sina sanna ränder och överraska oss alla".

Mamman till denna "zonkey" hade gått vilse och irrat bort sig från nationalparken Tsavo i östra Kenya, och hon hade anpassat sig till ett liv i ett område med boskapsuppfödningar. Man menar att hon där "gjorde sig hemmastadd" genom att para sig med en åsna.

Advertisement
The Sheldrick Trust/Facebook

The Sheldrick Trust/Facebook

Sheldrick Wildlife Trust, som vanligtvis tar hand om små elefanter, noshörningar och zebror som blivit föräldrarlösa, tog med mamman till Chyulu National Parl där hon nu lever lyckligt och bekymmerslöst tillsammans med sin ovanliga varelse. Det är faktiskt så att zonkey-föl är extremt ovanliga, för sannolikheten att en zebra och en åsna parar sig är väldigt liten i naturen, eftersom de inte har samma antal kromosomer. 

Hur som helst är den här ungen verkligen hur gullig som helst att titta på!

Advertisement