Coronaviruset, 78 elefanter i Thailand har släppts fria: de kommer inte längre att behöva bära runt turister på ryggen - Curioctopus.se
x
Coronaviruset, 78 elefanter i Thailand…
Karantänen under pesten gjorde det möjligt för Newton att år 1666 upptäcka gravitationslagen och ljusets egenskaper En pojke i karantän skickade iväg sin lilla hund för att köpa snacks i butiken mitt emot

Coronaviruset, 78 elefanter i Thailand har släppts fria: de kommer inte längre att behöva bära runt turister på ryggen

18 April 2020 • Av Sara Lindbladh
2.037
Advertisement

Kanske har ingen kris tidigare, på samma sätt som den mänskligheten nu får genomleva med anledning av coronaviruset, lärt oss att naturen är något att räkna med - något som vi måste respektera och inte manipulera, och som naturligtvis är kapabel att ta tillbaka det som är hennes men som alltför ofta förstörs av människan.

Vi talar om alla de fall där vi, tack vare minskningen och stoppet av mänskliga aktiviteter, har fått se utfall som är positiva och befriande för både djur, miljö och luften vi andas. Precis som i det fall med de 78 elefanterna i Thailand som befriades från slavliknande förhållanden och grymheter just tack vara den pågående pandemin.  

Lite överallt i världen har Covid-19 tvingat myndigheterna att stoppa flygtrafiken samt inresor och utresor i landet, vilket haft oundvikliga konsekvenser för turismen och den lokala ekonomin. Så är fallet även i Thailand, där turismen nu är helt frånvarande på Maesa Elephant Camp i Chiang Mai.

Till följd av detta tvingades ägarna till elefanterna - som dag och natt i mer än 40 år har tvingats att på sina ryggar bära runt på turister på besök i landet i öst - att för första gången avlägsna de stora sadlarna i trä och metall från de stackars djuren. Dessa storartade däggdjur kommer äntligen att kunna ströva omkring fritt och ostört i sitt habitat, utan att tvingas till ett slitsamt och tröttsamt arbete som de utan tvekan har tvingats utföra mot sin vilja.

Och det bästa av allt är att, enligt vad som meddelats av anläggningens ägare, detta uppehåll som befriar elefanterna från arbete inte kommer att begränas till nedstängningen till följd av coronaviruset. Turistattraktionen har faktiskt planerat att öppna utan att turister får kliva upp på elefanterna. Även om det är en omtyckt - och lukrativ - aktivitet, verkar det som att människans sunda förnuft och medmänsklighet gentemot dessa varelser har tagit överhanden.

Bland de många och sorgliga negativa konsekvenser som pandemin för med sig, får vi, som tur är, alltså då och då berätta om något positivt. Vi hoppas att framtiden för dessa fantastiska djur är fridfull, säker och fri från grymheter.

Advertisement
Tags: DjurAktuellt
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack