Folk börjar inse vad Google betyder och varför den mest kända sökmotorn har det namnet

av Titti Carlberg

15 Juni 2024

The Pancake of Heaven/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0

Advertisement

Den dagliga användningen av internet har lett till många innovationer i vår sociala struktur och delvis även i vårt språk. Ett av de mest emblematiska fallen är Google, ett av de mest använda orden på och utanför webben, men med en särskilt obskyr betydelse. Kort sagt: vad betyder Google och varför valde grundarna detta namn till sin sökmotor?

Vad betyder Google?

I en värd där googlandet nu har blivit synonymt med att "söka på internet" är det naturligt att undra vad Google betyder. Det är ett konstigt ord som är så mycket använt att nyfikenhet uppstår spontant. Om vi begränsar oss till sökmotorn, för att förstå var ordet Google kommer ifrån måste vi gå tillbaka till slutet av nittiotalet.

Advertisement

Larry Page och Sergy Brin utvecklar en idé om en sökmotor där resultatordningen kommer att baseras på relationerna mellan olika sidor och olika sajter, men de vet inte vad de ska kalla den ännu. Eller rättare sagt, motorn har redan ett namn, Backrub, som dock inte tillfredsställer någon. Under en brainstorming föreslår eleven Sean Anderson ordet googolplex, vilket indikerar en extraordinär hög siffra men som Larry Page förkortar till googol för den nya sökmotorn. Allt verkar klart, men av misstag söker Anderson efter google.com som domännamn och inte googol.com, vilket leder till nuvarande Google.

Vad är en googol?

Det är just Google som förklarar att termen som dess namn härstammar från, googol, representerar talet 1 följt av 100 nollor, det vill säga 10 upphöjt i 100. Detta är ett tal som har definierats som extraordinärt högt, och utgör en metafor för uppdraget av sökmotorn: organisera och göra tillgängligt all information som finns på internet.

Och i själva verket kan det bara vara en symbolisk referens, eftersom en googol är ett så stort antal att det blir synligt först efter några jämförelser. Tänk på att en googol indikerar en 1 i följd av 100 nollor:

  • ungefär 10 upphöjt i 17 sekunder har gått sedan universums början, ett oändligt litet tal jämfört med googol;
  • antalet elementpartiklar i universum är ungefär 10 upphöjt 87, vilket betyder att det inte ens når miljarddels miljarddels googol;
  • det möjliga antalet schackpartier har uppskattats till ungefär 10 upphöjt i 120, vilket gör det till ett av de få värden som kommer nära begreppet googol.

Så, om Google används i matematik för mer eller mindre teoretiska tillämpningar, har Google blivit synonymt med onlinesökning. Resultaten kanske inte blir lika många som dess matematiska motsvarighet, men de representerar verkligen en bra del av webben.

För många människor är Google en akronym

Kanske på grund av en av de urbana legender som cirkulerar på internet, är Google för många en akronym för Global Organisation of Oriented Group Language of Earth. Förkortningen som skrivs som "google" har praktiskt taget ingen betydelse. Det är en omvänd akronym, ett ord som tolkas som en akronym, men som i verkligheten föddes av andra anledningar, lite som det som händer när man upptäcker vad SOS egentligen betyder.

Advertisement

Fakum är att namnet Google inte är slumpmässigt utan återspeglar den enorma information som tillhandahålls av sökmotorn. I slutet av 90-talet kunde varken Larry Page eller Sergey Brin någonsin ha kunnat förutse att deras uppfinning skulle utvecklas till ett av de mäktigaste teknikföretagen i världen. Vem vet, dess hemlighet kanske ligger i namnet, och då menar vi verkligen inte Backrub.

Advertisement