De hittar en brunn under golvet när de renoverar sitt hus: den döljer en komplicerad historia

av Titti Carlberg

01 Mars 2024

De hittar en brunn under golvet när de renoverar sitt hus: den döljer en komplicerad historia
Advertisement

Gamla byggnader döljer ofta mysterier och överraskningar för alla som besöker dem och för de som renoverar dem. Och naturligtvis går ens första tanke till skräckfilmer, men allt är inte så skrämmande som det kan verka, som i fallet med Blue Door Gallery del Maine i USA. Under renoveringsarbetet hittade ägarna en gammal brunn och istället för att täcka den bestämde de sig för att integrera den i strukturen. Effekten blev extraordinär.

Advertisement

Brunnen och Blue Door Gallery

Blue Door Gallery är ett historiskt 1800-tals hus med en blå dörr och ett galleri för samtida konst med verk av lokala och regionala konstnärer. Grundaren Janice Santini ville skapa ett utrymme där konstnärer kunde ställa ut sina verk och där samhället kunde uppskatta samtida konst.

Under en renovering av ladugården, en del av galleriet, upptäckte Janice en gammal brunn som hon bestämde sig för att integrera i den nyrenoverade strukturen. Med tanke på att det inte finns några gallerier som inte har några antika inslag skrev ägaren på sociala medier:

En brunn gömd under golvet i en lada från 1857 blev mittpunkten i Blue Door Gallerys berättelse. Efter att ha slutfört renoveringarna för att förvandla ladugården till ett konstgalleri, fick jag idén att hedra brunnens historia.

Så föddes "Förlåtelsens brunn", med ett glasskydd från vilket man kan beundra flera meter av djupet och ljuset som är nedsänkt i brunnen.

Advertisement

"Är det någon av er som aldrig har sett The Ring": kommentarerna på sociala medier

"Är det någon av er som aldrig har sett The Ring": kommentarerna på sociala medier

blue_doorgallery/Instagram

Upptäckten av den gamla brunnen i Blue Door Gallerys lada väckte kommentarer och reaktioner under inlägget. En person skriver till exempel "det är tydligt att några av er har aldrig sett The Ring" med hänvisning till den klassiska skräckfilmen. En annan går ännu längre genom att kommentera "föreställ dig att gå över den på natten och se ett ansikte som tittar upp på dig": en upplevelse som vi inte vill rekommendera.

Hänvisnigen till The Ring och andra skräckfilmer nämns i många av kommentarerna på Blue Door Gallery-videon, men inte bara. En webbanvändare tar initiativet och kommenterar en väldigt praktisk synpunkt "den här effekten kan man uppnå med speglar och lysdioder ifall man inte har en brunn i korridoren". Någon som vill prova?

Den sanna historien om Blue Door Gallery-brunnen

Trots de lätta likheterna berättar Blue Door Gallery-brunnen ingen skräckhistoria, åtminstone ingen av dem vi är vana att läsa om. I verkligheten var brunnen kopplad till den så kallade Underground Railroad, ett hemligt nät av tunnlar vars användning var att föra slavar till frihet. Detta avslöjas av några kommentarer under Janices inlägg, där ättlingar och kännare berättar historien om Underground Railroad för alla som inte känner till den.

I slutändan är initiativet från Blue Door Gallery verkligen lovvärt av mer än en anledning. Främst för att återvinna brunnen och göra den till en del av den konstnärliga upplevelsen, vilket utan tvekan är ett utmärkt val. Dessutom bär brunnens historia med sig USA:s kollektiva minne och kan bidra till att göra dess aspekter kända för så många människor som möjligt. Slutligen, för den som vill kan brunnen alltid utgöra ett litet skräckelement som, vilket vi vet, aldrig får saknas i ett gammalt hus.

Advertisement