Vampyrer finns i verkligheten: mellan myt, verklighet och märkliga vanor

av Titti Carlberg

25 Oktober 2023

Vampyrer finns i verkligheten: mellan myt, verklighet och märkliga vanor
Advertisement

Myten om vampyrer har fascinerat och skrämt den mänskliga fantasin i århundraden, med berättelser om nattlig närvaro och levande döda som går tillbaka så långt som till antikens Grekland. Men det var med XIX-talets gotiska litteratur som vampyrer dök upp i populärkulturen och sedan dess aldrig försvunnit. 
Vi känner alla till historien om Dracula, om så bara i dess oändliga variationer, men vad är sant i myten om vampyrer? Och finns det vampyrer i dag?

Spoilers: ja.

Advertisement

Ursprunget till myten om vampyrer

Ursprunget till myten om vampyrer

Pxhere

Myten om vampyrer, eller om figurer som på något sätt liknar våra vampyrer, är gammal och utbredd i många kulturer runt om i världen. Varelser som kommer tillbaka till livet och livnär sig på mänskligt blod livar upp medeltida legender, så pass att de gynnade adekvata begravningsmetoder. Dessutom, innan vetenskapliga upptäckter förklarade spridningen av sjukdomar, trodde man i Europa att vampyrer var ansvariga för mystiska epidemier. 

Ett intressant fall är fallet med en XVII-tals skalle som hittades i Venedig, begravd bland pestens offer med en tegelsten i munnen. I kolonialstidens USA var det dock en allmän uppfattning att figurer som liknade vampyrer drack människoblod, så mycket att de övertygade befolkningen att gräva upp några av de avlidna och döda dem en andra gång.

Advertisement

Möjliga förklaringar om vampyrer

Möjliga förklaringar om vampyrer

Pexels

Trots spridningen av dessa föreställningar förblir ursprunget till vampyrmyten ett mysterium. Trots detta finns det flera teorier som försökt förklara det, på ett mer eller mindre rimligt sätt. Det har ofta föreslagits att vampyrfiguren härrör från verkliga medicinska tillstånd, såsom porfyri. Denna uppsättning genetiska blodsjukdomar orsakar ofta symptom som vi kan vara frestade att tillskriva vampyrfenomenet. Faktum är att personer som drabbats av porfyri inte klarar av att vara i solljus, de kan verka bleka och svaga och kan behöva blodtransfusioner. Påminner det om något?

Men porfyri är inte den enda möjliga förklaringen till myten om vampyrer. Vissa tror att sjukdomar som rabies kan ha underblåst populära föreställningar, liksom oavsiktlig begravning av fortfarande levande människor. Den mest troliga förklaringen är dock av psykologisk natur: ur denna synvinkel representerar vampyrer och andra legendmonster projektioner av vår rädsla för det vi inte förstår.

Finns det vampyrer idag?

Finns det vampyrer idag?

Pexels- Not the actual photo

Det korta svaret är ja, det mindre korta svaret är det beror på. Faktum är att det beror på vad vi menar med vampyrer: vi förväntar oss absolut inte att en valakisk prins från 1400-talet ska vandra runt i viktorianska, eller värre, nutidens London. Eller?

Fallet med vampyrism är annorlunda, det vill säga människor som kallar sig vampyrer och påstår sig behöva dricka små mängder blod regelbundet.

Dessa är kopplade till en förmodad hälsofördel. Presidenten från den italienska vampyrföreningen (ja det finns en) säger sig dricka en tesked människoblod om dagen, som erbjuds av en volontär, och att hans dygnsrytm är rubbad. I praktiken är han vaken på natten och sover på dagen. Dessutom har han en lägre kroppstemperatur jämfört med människans normala och han tål inte solljus.

Vilka var historiens riktiga vampyrer?

Vilka var historiens riktiga vampyrer?

Pexels - Not the actual photo

vampyrer finns verkligen, eller åtminstone en form av dem. Med det sagt, finns det några fall av riktiga vampyrer i historien? Även här är svaret det beror på. För det första, vad menar vi med riktiga vampyrer? För det andra, det handlar inte så mycket om bara historia, utan om kriminell historia.
Dessa är historiens riktiga vampyrer:

  • Bergamo-vampyren, Vincenzo Verzeni, som mellan 1867 0ch 1872 förgrep sig på 8 kvinnor, dödade 2 av dem och drack deras blod;
  • Londonvampyren, John Haigh, som under första hälften av 1900-talet dödade flera människor och löste upp deras kroppar i syra, men som också var besatt av människoblod;
  • Vampyren från Düsseldorf, Peter Kurten, som dödade 9 personer och drack deras blod mellan 1913 0ch 1929.

Kort sagt, som med vilken myt som helst med självrespekt, har även den om vampyrer olika och ibland motsägelsefulla berättelser. Mitt i modern vampyrism, kriminella vampyrer, främmande prinsar och nattens varelser finns det sannerligen bara den enorma fascinationen som dess figur har för vår kultur. Och om våra rädslor.

Advertisement