Varför blir håret frissigt i fuktigt väder?

av Titti Carlberg

25 Oktober 2023

Varför blir håret frissigt i fuktigt väder?
Advertisement

Det är välkänt att fukt inte har några positiva effekter på människokroppen, vilket vi har vant oss vid under vissa sommardagar. Men effekten av fuktiga dagar märks även på håret, som tenderar att krulla eller bli frissigt. Men varför händer detta? Låt oss se varför fukt gör håret frissigt och vilka de mest effektiva lösningarna är.

Advertisement

Varför gör fukten håret frissigt?

Varför gör fukten håret frissigt?

freepik

För att förstå varför fukt får håret att bli frissigt måste vi zooma in och titta på dess kemiska struktur. Faktum är att håret består till stor del av ett protein som kallas keratin. Keratinproteiner binder till varandra genom kemiska bindningar som kallas disulfidbryggor eller vätebryggor. De senare är i allmänhet svagare och tenderar att gå sönder när håret blir blött eller torrt, vilket också gör att det kan anta olika former. Men vad händer under fuktigt väder?

Håret påverkas mycket av effekten av fuktiga dagar, så pass att dess längd varierar med upp till 2,5% tack vare luftfuktigheten. Fuktiga miljöer är faktiskt rika på vattenmolekyler som gynnar bildandet av vätebindningar mellan keratinproteiner. Resultatet blir att håret tenderar att böja sig i sig själv, så vågigt eller lockigt hår blir ännu lockigare eller frissigt.

Advertisement

En riskfaktor: hårporositet

En riskfaktor: hårporositet

freepik

Men fuktighetens inverkan på håret är inte bara en fråga om kemi, utan också om hårets porositet, det vill säga dess tendens att absorbera vattnet som finns i miljön. Ansvariga för detta är cuticeln, små "fjäll" av keratin som överlappar som plattor på ytan av håret. När luftfuktigheten är hög lägger sig mikrodropparna på cuticeln och lyfter dem, vilket gör att håret "sväller" och orsakar friss.

Varje hårstrå har sin egen grad av porositet, som därför mer eller mindre påverkas av luftfuktigheten. Mer poröst hår påverkas mindre av denna effekt. För att förstå om ett hårstrå är mer eller mindre poröst kan du placera det i en behållare med vatten: om det flyter är det mindre poröst, medan om det sjunker är mer poröst.

Krusigt hår på grund av fukt: vilket är botemedlet mot detta?

Krusigt hår på grund av fukt: vilket är botemedlet mot detta?

freepik

Om ditt hår är naturligt vågigt eller lockigt, kan en del friss i närvaro av fukt också vara normalt. Som vi har sett är orsaken själva hårets struktur. Genom att räta ut det med värme eller mekanisk dragning stänger du tillfälligt cuticeln och fixerar håret i ett onaturligt läge. Men när luftfuktigheten ingriper återgår håret till sin naturliga form. Det finns dock sätt att minska effekten av fukt på håret:

  • använd antifrizz-produkter för att täta cuticeln och göra dem mindre utsatta för fukt;
  • torka håret med en diffusor för att undvika frizz;
  • begränsa användningen av värme på håret;
  • applicera fuktgivande balsam eller gör en inpackning minst en gång i veckan

Slutsats, fukt tenderar att få håret att krulla sig eller krusa sig av olika naturliga skäl. Men genom att ta hand om det på rätt sätt är det möjligt att begränsa denna effekt och hålla det friskt även under särskilt fuktiga dagar.

Advertisement