En japansk robot löste Rubiks kub på mindre än en sekund: videon är för snabb

av Titti Carlberg

29 Maj 2024

Roboten som byggdes av japanska ingenjörer löste Rubiks kub på 0,305 sekunder: rekord
Advertisement

Guiness rekordbok har alltid varit en sorts stor bok om människor och djurs bedrifter. Från de mest otroliga till de mest unika, att ta en plats i Guiness World Rekords innebär att man är först i världen med någon. Men det betyder inte att det alltid är levande varelser som sätter ett rekord: faktum är att en robot nyligen fick en hedersplats bland världsrekorden, den löste Rubiks kub på mindre än en sekund. Låt oss se hur det är möjligt.

Advertisement

Människor, maskiner och Rubiks kub: en tuff jämförelse

Unsplash

Att Guiness World Records ger plats åt Rubiks Kub-bragder är verkligen inget nytt. År 2023 och innan dess år 2018 lyckades två män lösa en Rubiks kub på drygt 3 sekunder, i båda fallen sattes världsrekord. Den sista tillhör Max Park, en 21-årig ung man som återställde 3x3x3-kuben till dess ursprungliga förhållande på bara 3,13 sekunder.

Detta är ett extraordinärt resultat som saknar motstycke, men som bekräftade Park som en av specialisterna på Rubiks kub. Faktum är att redan år 2020 dedikerade Netflix dokumentären "The Speed Cubes" till honom, vilken handlade om människor som var specialiserade på att lösa Rubiks kub på kort tid. Berättelser som talar om ett engagemang och en förmåga som inte har några gränser. Om inte människokroppen.

Advertisement

En robot löser Rubiks kub på mindre än en sekund

guinnessworldrecords/Instagram

Max Park representerar därför toppen av mänsklug förmåga att lösa Rubiks kub, en nivå som dock inte är den som maskiner kan nå. Ett team ingenjörer från Mitsubishi Electric Corporation, ett japanskt företag utvecklade en robot som kan lösa Rubiks kub. Detta var inte det första försöket, men för tillfället är det den som har etablerat ett rekord som aldrig tidigare skådats.

Roboten som utvecklades av MEC:s Component ProductionEngineering Center lyckades lösa 3x3x3 Rubiks kub på mindre än en sekund, närmare bestämt på 0,305 sekunder. Det är en tid som är så snabb att det mänskliga ögat inte hänger med om man inte använder slow motion. Bragden bekräftas av själva Guiness Worlds-profilen, som publicerade videon i slow motion.

Hemligheten bakom Guinnes-roboten

Robotprojektet som slog rekord representerades av Ingenjör Tokui, inspirerad av de många onlinevideorna där robotor provar Rubiks kub. Tokui, övertygad om att hans team kunde uppnå ett bättre resultat satte igång att arbeta på en gång, men han insåg snabbt vilka utmaningar han stod inför. Det var inte bara designen av roboten som skulle lösa Rubiks kub som orsakade många problem, utan också kuben. Faktum är att det är ganska lätt för mekanismen inuti kuben att fastna eller till och med gå sönder. Att lösa en Rubiks kub på mindre än en sekund kräver naturligtvis snabbhet, men också flyt i maskinens och kubens rörelser.

Efter ett misslyckat första försök lyckades ingenjörsteamet förfina roboten till ett andra försök, vilket stoppade klockan på 0,305 sekunder. Ett världsrekord som överträffade det tidigare som sattes som en del av projektet
The Rubik's Contraption. Nu kanske världen till och med är mogen för en Guinness Robotbok och inte bara en Guinness världsrekordbok.

Advertisement