Veganrestaurang lägger till kött och mejeriprodukter på menyn: "att äta bara grönsaker kommer inte att rädda världen"

av Titti Carlberg

01 Maj 2024

Advertisement

En restaurang i Amerika har meddelat det stora tillägget av kött och mejeriprodukter på menyn efter mer än ett decennium med endast veganmeny. Vad är anledningen till detta oväntade beslut?

Advertisement

Los Angeles, de nya köttbaserade förslagen på veganrestaurangen

Freepik

Efter 13 år av att servera vegankunder, har en restaurang i Los Angeles, Kalifornien, beslutat att ändra kurs och implementera andra produkter på sin meny, som kommer att förnyas till att inkludera regenerativt kött, ägg och mejeriprodukter. Men vad är regenerativt kött? Det är kött som kommer från nötkreatur som föds upp under hälsosammare och renare förhållanden. Ett val som syftar till att bevara kundernas välmående, och som också omfattar allätare och vegetarianer.

Vid sidan av det breda utbudet av veganska rätter kommer det därför att finnas produkter som hamburgare gjorda på bisonbiffar som utfodras endast med gräs. Till frukost kan man beställa en burrito med bisonkorv och ägg från frigående höns, medan en bit pizzabröd berikas med ett valfritt pålägg av grönsaker och charkuterier. För friterad mat används nötköttstalg istället för vegetabilisk olja. 

Advertisement

Veganrestaurang inför kött och mejeriprodukter, kundernas reaktion

Men vad fick restaurangkedjan i fråga att genomföra denna U-sväng? För att kunna tillfredsställa ett större antal gäster naturligtvis, som pressmeddelandet förklarar: 

"Detta drag gör det möjligt för oss att attrahera en bredare publik av hälsomedvetna matgäster som letar efter regenerativa proteinalternativ och uppskattar att veta var deras mat kommer ifrån".

Trots den positiva avsikten och att alltid uppmärksamma på en hälsosam kost, var det många medborgare i Los Angeles som inte tog den nyheten på ett bra sätt, de säger att de är emot detta val och även emot ägaren Mollie Engelharts beslut att vara icke-vegan. Många avreagerade sig på sociala medier, direkt på restaurangens sida.

"Över 3000 kommentarer skrevs, några kallade det 'ett skämt', 'djupt oroande', 'ett tråkigt tillkännagivande', 'ett enormt svek mot djuren', 'förödande', 'en hemsk övergång' och 'vinst maskerad som ett miljöframsteg'".

Många veganorganisationer och influencers som har anammat denna livsstil och mat motsatte sig kraftigt den nya menyn, delade tillkännagivandet och föreslog en massbojkott.

Kocken på veganrestaurangen säger: "detta är vad jag tror"

Pexels

Kocken Engelhart beslöt sig för att svara på anklagelserna med inlägg riktat till kunderna: "Jag tror inte längre att en vegansk livsstil för alla är en hållbar lösning för att rädda planeten och dess jord, som är en av våra mest värdefulla resurser. Jag fortsätter att stödja allas personliga val att följa en diet som känns rätt för var och en och deras övertygelse, men jag är fast besluten att följa min övertygelse medan jag lär mig mer och växer som människa".

Även om han förstår att beslutet kan komma i konflikt med dem som följer en 100% vegansk livsstil, uppmanar han dem att överväga olika synpunkter och fördelen med att "erbjuda ett alternativ till den stora majoriteten av proteiner som kommer från livsmedelssystemet".

Om han vid den tidpunkt han grundade restaurangen trodde att vegankost var det bästa valet, har han idag ändrat sig.
I slutändan kommer restaurangen att gå från en helt växtbaserad meny till en högkvalitativ proteinmeny, med målet att fullt ut omfatta regenerativt jordbruk. 

Advertisement